20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečanosti povodom obilježavanja Dana opštine Kotor (Foto, Video)

Povodom  21. novembra, Dana opštine Kotor danas je održana Svečana sjednica. Uz prisustvo brojnih zvanica  iz Crne Gore i regiona, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić poželio je građankama i građanima Kotora srećan Dan  grada, Aranđelovdan kao i sretnu Gospu od zdravlja.

„Na današnji dan prije 79 godine moćnim jurišom borci Prve bokeške i Druge dalmatinske brigade oslobodili su Kotor od fašizma i prošli pobjedonosnim i slobodonosnim hodom milenijumskim pločnicima. No šta je prethodilo tom trenutku slave, šta je dovelo do lovora pobjede? Dogovor. Dogovor ljudi, ljudi poput nas, sa svojim slabostima, snagama, željama i strahovima. Dogovor da postoji dovoljno jak razlog da se položi život, jedan, jedini, da se ostavi porodica i dom, da se sve žrtvuje zarad slobode.

Dan opštine Kotor 21. novembar 2023.

Grad nisu samo pločnici, bedemi i palate. Grad su prije svega njegovi ljudi. Gledajući u vas danas siguran sam da ćemo svi smoći snage, da ćemo svi zajedno umijeti da progutamo naše razlike i naše sujete, da ćemo sve naše pobude i stremljenja uliti u jedan tok, u jednu struju, u jednu bujicu, bujicu dogovora. Dogovora za Grad i njegovo novo jutro“ posebno je naglasio gradonačelnik završavajući svoj govor na Svečanoj sjednici Skupštine opštine.

Dan opštine Kotor 21. novembar 2023.

Predsjednica Skupštine Maja Mršulja je u ime Skupštine i u svoje lično ime  čestitala praznik, napominjući da je Kotor grad u kojem je kroz vjekove postojanja, bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, člana svjetske Unesco liste, grada koji je prepoznat na svim evropskim i svjetskim mapama, ponos  živjeti i doprinositi njegovom razvoju.

Čestitke povodom Dana opštine Kotor uputili su predsjednik države Jakov Milatović, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade CG Milojko Spajić.

Milatović je u svojoj čestitci iskazao uvjerenje da bi se donošenjem posebnog zakona o gradu Kotoru i uvažavanjem njegovog nesumnjivog značaja za Crnu Goru kreirao još povoljniji ambijent za unaprjeđenje života svih stanovnika.

Predsjednik Skupštine Crne Gore poručio je da će Kotor kao grad od posebne važnosti za sve nas uvijek uživati izuzetnu pažnju parlamenta.

„Važnost znamenitosti grada, koja je prije skoro četiri i po decenije potvrđena od strane najrelevantnije globalne institucije, Uneskoa, doprinosi jačanju samosvijesti i odgovornosti pred bogatim nasljeđem koje smo dužni da u amanet ostavimo nadolazećim generacijama“, riječi su kojim je predsjednik Vlade Milojko Spajić čestitao građankama i građanima Kotora.

Dan opštine Kotor 21. novembar 2023.

Kao što tradicija nalaže, i ove godine su uručene nagrade povodom Dana grada. Ovogodišnji laureati su Turistička organizacija opštine Kotor i kotorski vatrogasci Nikola Banićević, Božidar Belan i Mario Marković.

U svečanom programu učestvovali su Gradski hor, učenici ŠOSMO Vida Matjan i klapa Incanto.

Prijem predstavnika prijateljskih i pobratimskih gradova 

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i predsjednica Skupštine opštine Maja Mršulja upriličili su prijem za predstavnike prijateljskih i pobratimskih gradova. Opština Stari grad Beograd, Mostar, Sarajevo, Pula, Ćuprija, Prerov i Ohrid  godinama unazad održavaju prijateljske odnose sa Kotorom, te su i ove godine prisustvom svojih predstavnika uveličali obilježavanje Dana opštine.

Prijem predstavnika prijateljskih i pobratimskih gradova

Predsjednik Jokić je na sastanku rekao da je ponosan na  uspostavljene relacije i siguran je da će u budućnosti saradnja poprimati sve kreativnije oblike u cilju daljih približavanja naših bratskih gradova. Gosti, predstavnici gradova prijatelja, potvrdili su svoju privrženost daljem razvoju uspostavljenih odnosa, te još jednom iskoristili priliku da čestitaju praznik Grada.

Položeni vijenci

Dan opštine Kotor

Predstavnici Opštine Kotor i OBNOR-a Kotor položili su cvijeće na spomenik palim borcima u Parku slobode.

U ime Opštine Kotor, vijenac su položili predsjednik Vladimir Jokić, predsjednica Skupštine opštine Maja Mršulja i potpredsjednik Siniša Kovačević, OBNOR-a predsjednik Petar Uljarević i članovi Dragiša Borović i Rajko Dašić.

Polaganju cvijeća tradicionalno su prisustvovali Bokeljska mornarica i Gradsaka muzika Kotor.

Najčitanije