13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečanosti u čast Svetome Tripunu zaštitniku grada i biskupije

Lode – Mali admiral foto arhiv Boka News

Svečanosti u čast Svetome Tripunu zaštitniku grada i biskupije u Kotoru počinju u ponedjeljak 27. januara, kada će tačno u podne Mali admiral Bokeljske mornarice sa lođe katedrale Svetog Tripuna izgovarati Lode – pohvale zaštiniku grada Svetom Tripunu, koji se slavi 3. februara.

Mali admiral ove godine je  Karlo Ribica iz Tivta.

Porijeklo naziva Lode proizilazi iz latinskog laudes ili acclamationes, što u prevodu znači pohvale zaštitnicima gradova, svecima mučenicima. U srednjovjekovnim gradovima istočno-jadranske obale, ostali su sačuvani tekstovi Loda (pohvala) svecima zaštitnicima u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru.

Danas se Lode izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave zaštinika grada Svetog Tripuna.

Katedrala Svetog Tripuna- foto Boka News

Od 30. I. do 1. II. svaki dan s početkom u 18 sati biti će trodnevna duhovna priprava. Na blagdan Kandelore (Svijećnice), 2. II. u 18 sati prijenos relikvija, pjevana Večernja sa Službom čitanja i kađenjem svetih moći. Kalendarski će se blagdan sv. Tripuna proslaviti 3. II. dvjema svetim misama, u 10 i 18 sati.

Vanjska proslava biti će u nedjelju, 9.II. koja će započeti dočekom podružnicama Bokeljske mornarice ispred glavnih gradskih vrata u 9,30 sati, kolo sv. Tripuna plesat će se ispred katedrale u 10 sati, a u 10.30 započet će svečana pontifikalna euharistija koju će predslaviti mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup.

Katedrala Svetog Tripuna foto Boka News

Nakon svete mise slijedi procesija s relikvijama ulicama grada. U nedjelju, 16. II. nakon sv. mise u 11 sati biti će spuštanje zastave.

Dodatno, u organizaciji KotorArta u petak, 7. II. u katedrali će se održati koncert klasične glazbe posvećen pokojnom kotorskom župniku don Antonu Belanu.

 

Najčitanije