24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Svetac iz Boke stigao u Zagreb

Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu- foto Hina
Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu- foto Hina

Tijelo Svetog Leopolda Bogdana Mandića, kapucina i jednoga od dvojice zaštitnika Godine milosrđa, koje će do 18. aprila boraviti u Hrvatskoj,  ispred zagrebačke katedrale dočekalo je mnoštvo građana.

Bogoslužje dočeka i molitvu Večernje predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a nakon toga sisački biskup Vlado Košić predvodit će svečano euharistijsko slavlje.

“Draga braćo i sestre u Kristu, pozdavljam vas, sve okupljene na ovom jedinstvenom dočeku, pozdravljam braću biskupe, prezbitere i đakone, posebno mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića, draga nam je njegova nazočnost u ovoj znakovitoj prigodi u kojoj želimo odati počast svecu čija je ustrajna molitva bila prožeta žarkom željom za jedinstvom svih kršćana“, rekao je Bozanić.

Tijelo Svetog Leopolda u četvrtak će cijeli dan biti izloženo vjernicima na poštovanje u katedrali, a u 19 sati svečanu misu predvodit će kardinal Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske i BiH te provincijalima redovničkih zajednica. Nakon mise je svečani ispraćaj i odlazak tijela u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi.

Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu- foto Hina
Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu- foto Hina

Dolazak neraspadnutoga tijela Svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb uklapa se u Godinu milosrđa i obilježavanje 130. obljetnice rođenja toga hrvatskog sveca. Osim sv. Leopolda Mandića papa Franjo je zaštitnikom Godine milosrđa proglasio i sv. Pija iz Pietrelcine. Crkva sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi je jedina crkva u Hrvatskoj koja ima relikvije obojice zaštitnika Godine milosrđa.

U petak će tijelo cijeli dan bit će izloženo na štovanje vjernicima i hodočasnicima, a misu u 19 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić. U subotu svečanu misu u 11 sati, na kojoj će se okupiti i hodočasnici s Krka, predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak; u nedjelju će misu u 11 sati predvoditi kotorski biskup Ilija Janjić, a u 19 sati nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu- foto Hina
Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu- foto Hina

 Oproštaj je u ponedjeljak 18. aprila nakon mise u 7.30 sati.

U sklopu popratnih sadržaj nastupit će ansambli, horovi, glazbeni sastavi i klape, među kojima i sestre Husar te zbor Hrvatske vojske. Posebnu tačku izvest će i Bokeljska mornarica kolom svetoga Tripuna.

Tijelo Svetog Leopolda Mandića u Zagrebu boravi u ogranizaciji Hrvatske kapucinske provincije, a prijavljen je i dolazak hodočasnika u 90 autobusa.

Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu- foto Hina
Leopold Bogdan Mandić u Zagrebu- foto Hina

Sveti Leopold Bogdan Mandić, svećenik, kapucin, poznati ispovjednik i promicatelj jedinstva kršćanstva, rodio se 12. maja 1866. u Herceg Novom. Prve redovničke zavjete položio je 1885., a nakon novicijata odlazi na studij filozofije u Padovi gdje 20. juna 1888. polaže svečane zavjete. Teologiju je studirao u Veneciji gdje je i ređen za svećenika (1890.). Svojim pozivom smatrao je rad na kršćanskom jedinstvu, a posebno na jedinstvu između Istočne i Zapadne crkve.

Leopold Mandić u Zagrebu
Leopold Mandić u Zagrebu

 Djelovao je u raznim samostanima, bio je i poglavar samostana Gospe od Zdravlja u Zadru, godinu dana bio je u Kopru, no najduže je boravio u Padovi (od 1906. do smrti 1942.), gdje je djelovao prvenstveno kao ispovjednik. Nakon smrti njegovo tijelo 21 godinu počivalo je na gradskom groblju u Padovi, a nakon toga je 1963. preneseno u kapucinsku samostansku crkvu sv. Križa u Padovi. U januaru 1946. pokrenut je proces za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Blaženim ga je proglasio papa Pavao VI. 2. maja 1976., a svetim papa Ivan Pavao II. 16. juna 1983. godine.

Najčitanije