16 C
Kotor

Slušaj online radio

Sveti Anton Padovanski – Svetac koji se posebno poštuje u Boki Kotorskoj

Blagdan Svetog Antona Padovanskog „Sveca čitavoga svijeta“, koji se po kalendaru katoličke crkve obilježava 13. juna, proslavlja se širom Boke Kotorske,.

Održano je niz bogosluženja, kao i procesija oko crkava posvećenih ovom Sveca u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Perastu… Sveti Anton je zaštitnik Tivta od 1734. godine.

Sveti Anton je nakon Gospe najpoštovaniji svetac u Boki Kotorskoj. Tome se ne treba čuditi, jer na mnogim mjestima u Boki Kotorskoj su bili redovnici, u prvom redu Franjevci kojima je Sveti Anton jedan od glavnih svetaca i oni su širili taj kult. S obzirom na čudesa Svetog Antona, zaštitnik mora, pomoraca, ribara, putnika, sve je to dobrinjelo da u ovom podneblju Sveti Anton bude veoma prisutan i poštovan. Inače, to je najpoštovaniji Svetac na svijetu, kojeg poštuju ne samo katolici već i pravoslavci, protestanti…

Crkva Svetog Antona u Tivtu 13. jun 2021. – foto Boka News

Sveti Anton Padovanski spada u red najznačajnijih svetaca Katoličke crkve, rodio se 1195. u Lisabonu, a umro je 13. juna 1231. pored Padove. Mada plemićkog porijekla, rano je otišao u samostan i brzo se zaredio za svećenika. Kratko vrijeme je boravio u Sjevernoj Africi, ali se zbog bolesti vraća. Nakon smrti Svetog Franje, 1226. godine, na skupštini franjevaca izabran je za provincijala proširene bolonjske provincije u sjevernoj Italiji.

Još za života stiče ugled i poštovanje, a mnogi vjernici su vjerovali da posjeduje svetačke moći i čini čuda u korist slabih i bolesnih.

Izvor:M.M.

Najčitanije