8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Svijet dobija novi pravno obavezujući sporazum o zagađenju plastikom

Plastika, otpad

Države članice UN danas su se tokom skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA-5.2) jednoglasno dogovorile da će razviti pravno obavezujući sporazum o okončanju zagađenja plastikom, saopštili su iz WWF Adrije (Svjetska organizacija za zaštitu prirode).

Kako se navodi taj sporazum će biti jedna od najambicioznijih svjetskih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola iz 1989. godine, kojim je ukinuta upotreba stvari koje oštećuju ozonski omotač.

Dodaju i da će usvojena rezolucija UN rezultirati čvrstim sporazumom koji će sadržati globalna pravila i obaveze koje uključuju cijeli životni ciklus plastike. Skup spomenutih pravila obavezaće države, poduzeća i društvo odgovornima za uklanjanje plastičnog zagađenja iz sopstvenog okruženja.

Ističu da WWF pozdravlja ovu odluku i stimuliše svjetske vlade da iskoriste ovaj veliki iskorak u smanjenju zagađenja plastikom i da djeluju jednako snažno i odlučno u razvoju sadržaja spomenutog sporazuma do 2024. Kao jedna od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, WWF se obavezao podržati rad UNEA-inog Međuvladinog pregovaračkog odbora u finaliziranju važnih pojedinosti ovog istorijskog sporazuma tokom sljedeće dvije godine.

“Svjetski čelnici su napokon shvatili da se svi zajedno moramo boriti protiv plastične krize, kao jednog od najvećih problema s kojima se svijet suočava. Pristankom na razvoj pravno obavezujućeg globalnog sporazuma o zagađenju plastikom, oni probijaju put čišćoj i sigurnijoj budućnosti za ljude i planetu”, ističe izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

“Iako WWF pozdravlja ovu odluku, moramo naglasiti i da je ovo tek početak i da je potreban velik angažman i odlučnost brojnih strana kako bi se ostvario ovaj sporazum koji bi trebao omogućiti efikasan prelaz na cirkularno upravljanje po pitanju plastike”, dodala je.

WWF-ovu peticiju kojom se poziva na postojanje ovakvog globalnog sporazuma, kako se navodi, potpisalo je više od 2,2 milijona ljudi širom svijeta, dok je preko 120 globalnih kompanija i više od 1000 organizacija civilnog društva, takođe podržalo pozive na sklapanje sporazuma. WWF poziva svjetske čelnike da iskoriste ovu globalnu podršku tako da ambiciozan globalni sporazum o zagađenju plastikom do 2024. koji:

– pravno obavezuje i sadrži niz zajedničkih pravila i propisa koji povećavaju efikasnost cirkularnog upravljanja plastikom duž cijelog svijeta

– sadrži globalne propise koji se bave cijelim životnim ciklusom plastike, uključujući globalne zabrane štetnih proizvoda i radnji, standarde dizajna proizvoda i mjere koje smanjuju proizvodnju i potrošnju „djevičanske“ plastike

– prepoznaje ključnu ulogu neformalnog sektora otpada u cirkularnom upravljanju i omogućavaučestvovanje ovog sektora u pregovorima”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije