14 C
Kotor

Slušaj online radio

„Svijet terasastih predijela”

„Svijet terasastih predijela” naziv je izložbe koja je otvorena u ponedjeljak u foajeu Kulturnog centra ”Nikola Đurković” u Kotoru. Na izložbi su prikazani terasasti predijeli, kako u Italiji i u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Izložbu je organizovala Zajednica Italijana Crne Gore, udruženje Italia Nostra i Expeditio u okviru projekta Agriscape & Me.

U uvodnom dijelu posjetoce je pozdravio u ime organizatora predsjednik Zajednica Italijana Crne Gore, Aleksandar Dender. O izložbi su govorili Adelmo Lazzzaro iz udruženje Italia Nostra i Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio

Izložbu je otvorila zamjenica ambasadora Italije u Crnoj Gori, Antonella Fontana.

Ovom izložbom organizatori žele ukazati na vrijednosti kulturne baštine i neophodnosti očuvanja terasastih predjela.

„Terasasti predjeli su jedan od najprepoznatljivijih oblika poljoprivrednog pejzaža, svjedočanstvo duge istorije i interakcije ljudi i zemljišta. Prirodno kulturno i istorijsko područje Kotora nalazi se na UNESCO-voj listi baštine od 1979.godine prije svega zato što je prepoznato da se njegova izuzetna univerzalna vrijednost koja sew ogleda, citiram, u „kvalitetu arhitekture i harmonične integracije sa kultivisanim terasastim predjelom na obodima visokih kamenih planina“- kazala je Sandra Kapetanović iz NVO Expeditio.

Inače, projekat „Obnova tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža za održivu poljoprivredu – AGRISCAPE&ME” tokom protekle godine realizovao je  EXPEDITIO sa  partnerima Centar za održivi prostorni razvoj, Kulturno zavičajno udruženja NAPREDAK Gornja Lastva i Maslinarsko društvo „Boka“ – Boka Kotorska. Saradnik na projektu je Mreža za ruralni razvoj Crne Gore.

Izložba „Svijet terasastih predijela” se može pogledati do 8.juna, i prati je vrijedn katalog A world of terraced landscapes.

Najčitanije