7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjedočanstvo o razvoju maritimne i turizmološke stručne i naučne misli

Bibliografija

U izdanju Univerziteta Crne Gore nedavno je izašla iz štampe Bibliografija izdavačke djelatnosti Fakulteta za pomorstvo u Kotoru (Više pomorske škole)  i Instituta za pomorstvo i turizam 1959-2014, autroki Ruže Danilović i Nataše Gobović.

Ova publikacija predstavlja bibliografski sistematizovan popis monografskih publikacija (knjige, zbornici radova, skripta, brošure, katalozi, prospekti i dr.) u izdanju navedenih institucija, čija djelatnost datira od 1959. godine, kada je osnovana Viša pomorska škola Kotor, pravna prethodnica današnjeg Pomorskog fakulteta Kotor.

Autorke su smatrale da objavljeni naslovi kao materijalnni trag izdavača utkan u obrazovni proces, nauku i kulturu Crne Gore, zaslužuju da budu sistematizovani, bibliografski opisani i prezentovani kao svjedočanstvo o razvoju maritimne, a dobrim dijelom i turizmološke stručne i naučne misli na ovim prostorima. Bibliografija ukazuje na napore koji su ulagani da se podstakne, razvije i očuva istraživački duh i stručno-naučni potencijal u visokoškolskom pomorskom obarzovanju. Ova Bibliografija će biti od koristi studentima na svim nivoima studija kako Pomorskog fakulteta Kotor, tako i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo.

Pomorska biblioteka

Ruža Danilović je bila dugi niz godina upravnica Pomorske biblioteke. Predanim radom sve do odlaska u peniziju uspjela je da podigne svijest o značaju ove Biblioteke i približi njene vrijednosti ne samo studentima i profesorima matičnih fakulteta, nego i ostalim zainteresovanim korisnicima. Svoj način rada i ljubav prema biblioteci prenijela je na svoju saradnicu Natašu Gobović, bibliotekarku Pomorske biblioteke, i kao rezultat zajedničkog rada proizašla i ova publikacija.

Bibliografija je skroman doprinos boljoj vidljivosti i društvenoj odgovornosti, kako Pomorskog fakulteta Kotor tako i Pomorske biblioteke. U kulturološkom smislu, ovaj bibliografski popis je još jedna karika koja će biti od pomoći bibliografima tekuće i retrospektivne regionalne i nacionalne bibliografije – Bokeljistike i Montenegrine.

Promocija ove publikacije je planirana okviru proslave Svjetskog dana knjige (23. aprila).

Najčitanije