16 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetska turistička organizacija prepoznala potencijale Gornje Lastve i Godinja u okviru inicijative “Best Tourism Villages”

MNE-DELEGACIJA- foto: MEK

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) prepoznala je potencijale Gornje Lastve i Godinja u okviru inicijative “Best Tourism Villages” (Najbolja sela u turizmu), saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva su kazali da su tokom Generalne skupštine UNWTO-a, koja se održava u Madridu, objavljeni rezultati prvog izdanja inicijative Best Tourism Villages/Najbolja sela u turizmu, a među odabranima u kategoriji za Program unapređenja su sela  Gornja Lastva iz Tivta i Godinje iz Bara.

Kroz inicijativu Najbolja sela u turizmu, zemlje članice UNWTO-a imale su pravo da konkurišu sa po tri predloga, a od ukupno 174 prijave proglašena su 44 sela kao najbolja.

„Dio ove inicijative je i Program unapređenja za koji je odabrano 20 sela iz cijelog svijeta, a Crna Gora je jedina zemlja iz koje su uvrštena čak dva sela. Kroz pomenuti program će ovim selima biti pružena podrška od UNWTO-a i njenih partnera, kako bi se postojeći potencijali poboljšali, a ponuda dodatno ispromovisala“, navodi se u saopštenju.

U pismu koje je generalni sekretar UNWTO-a, Zurab Pololikashvili, uputio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću, navodi se da će Gornja Lastva i Godinje dobiti podršku ove organizacije, kako bi zajednički radili na unapređenju uloge turizma u očuvanju ruralnih područja.

Gornja Lastva – foto Anton Gula Marković Boka News

U pismu je navedeno da bi turizam trebalo da bude pokretač razvoja, kako bi se na pravi način valorizovala sela i očuvalo njihovo kulturno i prirodno bogatstvo, kao i autentične vrijednosti.

U okviru zasijedanja Generalne skupštine učestvuje 500 delegata među kojima su ministri turizma zemalja članica, predstavnici brojnih partnerskih organizacija, lideri iz privatnog i javnog sektora iz oblasti turizma.

Crnu Goru na ovoj sjednici predstavlja vršiteljka dužnosti generalne direktorice za razvojne politike u turizmu u Ministartsvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica.

„Generalna skupština prilika je i da se razgovara o odgovoru UNWTO-a na uticaj pandemije i međusobne saradnje zemalja članica. Tokom ovog važnog događaja za turizam, neke od glavnih tema bile su i inovacije, osnaživanje mladih i odnos turizma i ruralnog razvoja“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije