15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetsko prvenstvo u jedrenju – Milivoj Dukić u zlatnoj grupi nastoji da stigne do vize za Olimpijske igre

Svjetsko prvenstvo u jedrenju

Nastavljeno je Svjetsko prvenstvo u jedrenju za olimpijsku klasu ILCA koje se  od 13. do 20. avgusta 2023. održava  u Hagu u , nakon prvog od tri finalna dana, Milivoj Dukić koji se takmiči u zlatnoj grupi nalazi se na 29. mjestu pa će u preostala dva dana nastojati da stigne do vize za Olimpijske igre u Parizu.

Svjetsko prvenstvo je prvo takmičenje na kom se jedriličari bore za osvajanje plasmana za OI Pariz 2024. dostupno je 16 viza a svaka država učesnica može da ima samo jednog predstavnika u Parizu.

Ugled Crne Gore na Svetskom prvenstvu brani Ilija Marković. Mladi Tivćanin nije bio na željenom nivou tokom kvalifikacija, napravio je nekoliko grešaka na samom početku, a to se na Svetskom prvenstvu skupo plaća, pa je takmičenja nastavio u srebrnoj grupi. Trenutno je na koti 121, ali ima još dosta prilika da popravi plasman.

Svjetsko prvenstvo u jedrenju

Dukić koji je tri puta učestvovao na Igrama, a sada nastoji da stigne i do četvrtog uspeha, nalazi se na koti 20 kada su olimpijske vize u pitanju. Bodovna razlika je mala, konkurencija paklena, pa nam ostaje da Dukiću poželimo dobar vjetar i malo sreće u naredna dva dana, kako bi stigao do ostvarenja sna, do Olimpijskih igara.

Prvi finalni dan Dukić nije počeo onako kako je želio. Zauzeo je 50. mjesto, ali je ono izbrisano, jer je njegov najslabiji rezultat do sada. Dukić nije klonuo duhom, zauzeo je 11. mesto u drugoj regati, pa sada sa dosta optimizma može da čeka dva preostala finalna dana.

Treba podsjetiti da će posle spomenuta dva dana, deset najboljih na rang listi, jedriti medal race, posle koje će biti poznato – ko je osvojio medalju u Hagu.

Ugled Crne Gore na Svetskom prvenstvu brani Ilija Marković. Mladi Tivćanin je izgoreo u prevelikoj želji, nije bio na željenom nivou tokom kvalifikacija, napravio je nekoliko grešaka na samom početku, a to se na Svetskom prvenstvu skupo plaća, pa je takmičenja nastavio u srebrnoj grupi. Trenutno je na koti 121, ali ima još dosta prilika da popravi plasman

Od ostalih momaka iz regiona, Filip Jurišić (Hrvatska) je na koti 12, Tonči Stipanović (Hrvatska) je na koti 25, Žan Luka Zelko (Slovenija) je na koti 26.

Velika borba za titular svjetskog,šampiona i olimpijske vize se nastavlja 17. avgusta. 

Najčitanije