18 C
Kotor

Slušaj online radio

#synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu

#SYNERGY: COMPOSERS IN RESIDENCE Tomislav Oliver, kompozitor, Foto: D.Miljanić

U Samostanskom kompleksu crkve Sv. Nikola na Prčanju, Festivalu KotorArt Don Brankovim danima muzike gostovao je hrvatski kompozitor i muzikolog Tomislav Oliver, koji u okviru projekta #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, boravi u Kotoru kako bi saznao više o kulturi grada i okruženja, i time inspirisan napisao kompoziciju.

U zanimljivom razgovoru sa moderatorom večeri Borisom Markovićem,  kompozitior je otkrio da je multikonfesionalnost tema  kompozicije, koju upravo stvara.

Publika je, takođe, imala priliku da se upozna sa djelima Tomislava Olivera, autorom kamerne i simfonijske muzike, muzike za eksperimentalne filmove, balet, savremeni ples i elektronsku muziku.  Jedan je od dvanaest kompozitora koji učestvuju u pomenutom projektu kulturne saradnje, koji vodi Međunarodni festival KotorArt u partnerstvu sa značajnim festivalima umjetnosti u regionu, podržan od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa. Svaki kompozitor napisaće novu kompoziciju inspirisanu lokalnom i evropskom kulturnom baštinom, a ovih dvanaest novih kompozicija biće izvedene tokom velikog finala projekta 2023. godine, u okviru festivalske turneje, koja će kompozitore, nove kompozicije, kao i perspektivne mlade muzičare iz regiona predstaviti širom Zapadnog Balkana.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta  se održava u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Najčitanije