16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tajne pošiljke ruske nafte stižu u Evropu

Tanker / foto EPA

Japanska novinska kuća Nikkei tvrdi da su tajne pošiljke ruske nafte stizale u Evropu unatoč zapadnim sankcijama Moskvi. Od početka rata čak 41 put je nafta prebačena s broda na brod uz obalu Grčke s tankera koji su napustili Rusiju i potom stigli u europske luke. U izvješću se dalje navodi da su zapadne zemlje uvele sankcije kako bi izolirale Rusiju, ali ako se isporuka ruske nafte nastavi, učinci sankcija bit će ograničeni, piše Geopolitika.news.

Prijenos nafte primijećen je u Lakonskom zaljevu na jugu Grčke, a prijenos se dogodio između broda Sea Falcon registriranog u Grčkoj i broda Jak Loga pod indijskom zastavom, navodi se. Japanski meidj je priložio i snimke. Napominjući da se zaljev nalazi izvan grčkih teritorijalnih voda, reporter je rekao da su se mnogi brodovi okupili u regiji zbog iste svrhe. “Čini se da u Lakonskom zaljevu ima puno prijenosa nafte s broda na brod i lokalno stanovništvo strahuje od uništavanja okoliša”, tvrdi reporter. U potrazi za odgovorom na pitanje “Kamo ide nafta?” Nikkei Asia je pregledao baze podataka Refinitiv kako bi utvrdili rutu tankera koji su napustili ruske luke i koja su plovila došla u kontakt s njima. Praćeni su signali sustava za automatsku identifikaciju (AIS) s plovila kako bi se identificirale njihove rute. Također, provjerene su promjene u gazu broda da bi se ustanovilo koliki je teret na brodu i kada i gdje se događa pretovar.

Nikkei Asia priopćio je da je otkrio 175 transfera tijekom šest mjeseci (do kraja kolovoza) u usporedbi sa samo devet takvih transfera u istom razdoblju prošle godine. Prema Refinitivu, Rusija je izvezla 23.8 milijuna barela nafte za prijenos s broda na brod uz obalu Grčke, u usporedbi s 4.34 milijuna barela u istom razdoblju prošle godine. Praćene su rute tankera i utvrđeno je da je 89 tankera stiglo u luke, od kojih se 41 usidrio u Grčkoj, Belgiji, Nizozemskoj i drugdje u Europi. Otkriveno je da su vode u blizini Grčke važno čvorište za isporuke nafte između Rusije i Europe.

EU će potpuno zabraniti uvoz ruske nafte u veljači 2023. Ujedinjeno Kraljevstvo će u prosincu uvesti potpuni embargo na rusku naftu. Dok EU i Ujedinjeno Kraljevstvo planiraju potpuno zabraniti uvoz ruske nafte do kraja 2022. godine, tvrtke koje nastavljaju kupovati rusku naftu suočavaju se s kritikama vlasti.

Najčitanije