20 C
Kotor

Slušaj online radio

“Zelena biblioteka”

Učesnici seminara

Povodom obilježavanja Dana evropske baštine 2022, koji se održavaju na temu “Održiva baština”, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica,a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore  organizovala je seminar za bibliotekare “Zelena biblioteka”.

Seminar su vodili diplomirana bibliotekarska savjetnica Daniela Skoković i diplomirani bibliotekar Mladen Majstorović. a pohađali su je bibliotekari narodnih biblioteka iz Ulcinja, Bara, Herceg Novog, Tivta, Budve i Kotora, Biblioteke Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, Biblioteke Pomorskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i predstavnici osnovnih škola iz Prčanja i Kotora.

Tema seminara za bibliotekare ,,Zelena biblioteka’’ je osposobljavanje bibliotečkih stručnjaka za samostalno djelovanje na programima osnivanja, realizovanja  aktivnosti za podizanje ekološke svijesti korisnika i umrežavanje u okviru koncepta „Zelena biblioteka“ kroz edukaciju i primjere dobre prakse kao inovativne usluge za korisnike javnih  biblioteka u oblasti zaštite i očuvanja životne sredine i implementacija ciljeva održivog razvoja kroz rad biblioteke.

Osnovni cilj seminara je da se podstaknu bibliotečki stručnjaci da u svoje redovne aktivnosti u bibliotekama  uvedu usluge i programe sa temama ekologije i održivosti, jer će na taj način razvijati vještine svojih korisnika  i svih ostalih članova lokalne zajednice. Kao krajnji cilj bibliotekari će osposobljavajući korisnike za nove vještine  unaprijediti kvalitet života cjelokupne zajednice, a biblioteci osigurati jednu od vodećih i važnih uloga u tom napretku.

Najčitanije