23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Taksi udruženja i ugostiteljske firme u Crnoj Gori u teškoj su situaciji

Taxi – foto Pixabay

Taksi udruženja i ugostiteljske firme u Crnoj Gori u teškoj su situaciji zbog Vladinih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, pokazuje i analiza konsultantske kuće Fidelity consulting.

Te kompanije su u 2018. godini imale ukupne prihode od 13,8 miliona EUR, dok im je neto profit iznosio 133 hiljada EUR, prenosi Dan.

U kompanijama 2018. godine radilo je 1,1 hiljada ljudi.

“Prema iskustvima koje imamo i prema podacima iz finansijskih izvještaja, trošak plata u ovoj industriji iznosi oko 20 odsto ukupnih prihoda. Dakle, godišnji troškovi plata radnicima iznose 2,7 miliona EUR”, navodi se u analizi.

Neto profit kompanija koje se bave taksi djelatnošću iznosi 133 hijada EUR, a troškovi radnika 2,7 miliona ili čak 20 puta više.

„Ako bismo posmatrali samo troškove plata, vlasnici ovih biznisa mogu od ranijeg profita da isplate možda jednu platu“, navodi se u analizi.

Dodaju da su sutroškovi radnika samo jedna od kategorija troškova u poslovanju i iznose 20 odsto ukupnih troškova.

Sada 1,1 hiljada taksista nema nikakvih prihoda i vrlo je vjerovatno da će postati ugrožena kategorija stanovništva.

Situacija je teška i kad su u pitanju ugostiteljske firme.

Кonsultantska kuća je pripremila i kratku analizu poslovanja restoranske i ugostiteljske industrije u Crnoj Gori na uzorku od 500 kompanija koje imaju prihod preko deset hiljada EUR.

„Ove kompanije su u 2018. godini imale ukupne prihode od 118,9 miliona EUR, dok im je neto profit iznosio 7,6 miliona EUR. Prema iskustvima koje imamo i prema podacima iz finansijskih izvještaja, trošak plata u ovoj industriji iznosi oko 25 odsto ukupnih prihoda. Dakle, godišnji troškovi plata radnicima iznose 29,73 miliona EUR“, navodi se u analizi.

Neto godišnji profit kompanija koje posluju u djelatnostima restorani i ugostiteljstvo iznosi 7,6 miliona EUR, dok su godišnji troškovi radnika 29,73 miliona ili četiri puta više nego godišnji profit.

Kotor u vrijeme corona virusa mart 2020. – foto Boka News

„Ako bismo posmatrali samo troškove plata, vlasnici ovih biznisa mogu od ranijeg profita da isplate maksimalno tri mjeseca zarada a troškovi radnika su samo jedna od kategorija troškova u poslovanju“, piše u analizi.

Tu su ostali troškovi i porezi: prirezi, troškovi zakupa, struja, voda, telefon, internet, gorivo, amortizacija, kamate, rashodi iz posla, troškovi materijala, naknade državi, opštinama, turističkim organizacijama i ostali mnogobrojni prateći troškovi, a koji se mjere ogromnim novcima.

„Sve i da vlasnici biznisa nisu centa potrošili od prošlogodišnje zarade, da nisu centa investirali, oni imaju maksimalno jedan mjesec da prežive ovu katastrofu koja im se trenutno dešava. Samo ova mala i kratka analiza govori o problemu sa kojima se sreću vlasnici jedne industrije koja je praktično raznesena u paramparčad negativnim uticajem koronavirusa“, zaključuju iz Fidelity consalting-a.

Izvor:Mina

Najčitanije