21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Talibani neće pristati na produženje krajnjeg roka za evakuaciju stranih trupa

afganistan-reuters

Biden je u obraćanju novinarima u Bijeloj kući rekao da je za 36 sati tokom vikenda sa aerodroma u Kabulu prebačeno 11.000 ljudi (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je evakuacija američkih državljana, Afganistanaca i drugih koji žele da odu iz Afganistana tokom vikenda ubrzana, “iako je i dalje ranjiva zbog prijetnji”, navodeći konkretno prijetnju od Islamske države Irak i Levant (ISIL), odnosno grupa koje su povezane sa njom.

“Prijetnja je stvarna i trenutna, ona traje i nešto je na šta smo fokusirani svim svojim snagama”, potvrdio je i Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za sigurnost.

Talibani su u nedjelju rekli da su „stotine“ njihovih boraca na putu ka Dolini Panjshir, jednim od svega nekoliko dijelova Afganistana nad kojim ta grupa još nije preuzela kontrolu.

Na kabulskom aerodromu i dalje se odvijaju haotične scene, dok njemačka vojska javlja da se desila u pucnjava u kojoj je jedna osoba poginula.


Talibani neće pristati na produženje krajnjeg roka za evakuaciju stranih trupa

Talibani neće pristati na produženje evakuacije iz Afganistana, rekao je glasnogovornik te skupine za britanski kanal Sky News u ponedjeljak.

“Ako SAD ili Velika Britanija budu tražili dodatno vrijeme za nastavak evakuacija – odgovor je ne. Ili će biti posljedica”, rekao je Suhail Shaheen, član talibanskog izaslanstva u Dohi, glavnom gradu Katara.

“To je crvena linija. (Američki) predsjednik (Joe) Biden objavio je da će se 31. avgusta povući sva njihove vojne snage. Znači, ako rok produže, to znači da se produžuje okupacija premda to nije potrebno”, rekao je.

“To će stvoriti nepovjerenje među nama. Namjeravaju li nastaviti okupaciju, to će izazvati reakciju”, dodao je.

Shaheen je veliku gužvu na aerodromu u Kabulu objasnio željom mnogih da pobjegnu od siromaštva u Afganistanu. Strah od talibanske represije koristi se kao izgovor i neutemeljen je, rekao je.

Rekao je da su izvještaji o osveti talibanskih pripadnika prema novinarima, bivšim vladinim zaposlenicima i drugim navodnim saradnicima “sve lažne vijesti”.

Svaki incident bit će istražen, a oni koji su krivi bit će odgovorni, rekao je.

Najčitanije