24 C
Kotor

Slušaj online radio

Tereza Kesovija i u Dubrovniku proslavila visoko francusko odlikovanje

Tereza-i-odlikovanje foto A.Č

Povodom uručenog francuskog odlikovanja Časnik reda umjetnosti i književnosti Terezi Kesoviji, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković organizovao je svečani prijem u palati Sponzi.

Gradonačelnik Franković prisjetio se kako je Terezi nakon primitka priznanja početkom juna u Zagrebu kazao kako bi to trebalo biti ponovljeno u Dubrovniku.

– Poštujemo i volimo Zagreb, ali nama u srcima je samo jedan Grad… Mislim da nema niti jednog našeg sugrađanina koji ne zna barem pet vaših pjesama i mislim da je to najveće od svih priznanja koje ste dobili u svojoj karijeri, a bilo ih je mnogo. Tere je uvijek bila i bit će dio duha Dubrovnika i Konavala – kazao je Franković koji je čestitao Terezi na odlikovanju te se zahvalio na njezinom doprinosu za promicanje Dubrovnika diljem svijeta.

Župan Nikola Dobroslavić također je čestitao Kesoviji.

– Ovo prestižno odlikovanje posve je opravdano dodijeljeno našoj divi. Kao što smo svjesni i ponosni što je dala nama, tako je i Francuska prepoznala ono što je Tereza njoj dala. Draga Tereza, vaš neuništivi glas, emocije s kojim izvodite pjesme, energija i elegancija inspiracija su mnogim mladim umjetnicima. Vjerujem da će vam ovo priznanje biti poticaj da i dalje nastavite promovirati glazbu, šansonu, Dubrovnik i Hrvatsku – poručio je Dobroslavić.

Veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj NJ/E Gaël François Veyssière istaknuo je kako je Tereza Kesovija ‘istkala neuništive veze s Francuskom’. Veleposlanik se prisjetio dodjele priznanja u Zagrebu.

– Sve je bilo tu, ali je nešto suštinsko nedostajalo. Nedostajao je Dubrovnik, grad koji je vidio vaše odrastanje i bio svjedokom vaših uspjeha počevši od onih prvih pa sve do danas – kazao je veleposlanik Veyssière istaknuvši veze između Dubrovnika i Francuske.

– Vaše pjesme ljubavi su učinile da ste zauvijek jedno od lica ovoga grada. Sretan sam što sam danas ovdje, pod ovim suncem i nebom… – poručio je Veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj NJ/E Gaël François Veyssière.

Tereza Kesovija se u svom govoru zahvalila svima koji su zaslužni za dodjelu priznanja te je istaknula kako joj ‘ovaj kulturni most koji povezuje Hrvatsku i Francusku laska i obvezuje’. Prisjetila se svoje veze s Francuskom.

– Moj odnos s Francuskom seže daleko unatrag, još od 1965. godine. Francuska je bila zemlja koju sam odabrala za međunarodnu karijeru, a bila mi je nadahnuće zbog svog intelektualnog, kulturnog i društvenig života koji izuzetno cijenim. Čuvam u svom srcu posebno mjesto za Francusku koja je bila zemlja moje mladosti i snažnog nadahnuća – istaknula je Tereza Kesovija dodavši kako su francuski jezik i šansona obilježili njezin privatni i profesionalni put.

Najčitanije