9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Testiranje pomoraca moguće u Karasovićima, cijena od…

Granični prelaz Karasović foto Boka News

Crnogorski pomorci suočavaju se sa ozbiljnim problemom u naletu drugog talasa epidemije koronavirusa, jer već neko vrijeme, ako se spremaju za ukrcaj na brod u nekoj stranoj luci, ovdje ne mogu da urade PCR test koji njihovi poslodavci smatraju validnim jedino ako je star između 24 i 48 sati.

Institut za javno zdravlje sada radi PCR testiranje po epidemiološkim kriterijumima, a pomorci ne spadaju u prioritetne grupe.

Prema riječima Nenada Lazovića, kapetana duge plovidbe i predsjednika Udruženja agencija za posredovanje u zapošljavanju pomoraca, do nedavno je Institut testirao moreplovce, ali im je od pojave novog talasa epidemije saopšteno da oni nijesu prioritet kada je epidemiološka i zdravstvena situacija u pitanju.

“Institut je uvijek radio besplatno, jer je takva institucija da ne može naplatiti testove. U Hrvatskoj je drugačije organizovano, oni su to prepuštili domovima zdravlja koji su imali pravo da naplaćuju uzorkovanje. To kod nas nije napravljeno na taj način. U martu, aprilu, maju, odnosno sve dok epidemija ponovo nije uznapredovala mogli smo da se testiramo u Crnoj Gori. Tada smo dobili zvaničan stav od Instituta za javno zdravlje da nijesmo prioritetna grupa za testiranje. Ne samo što nijesmo mogli ni platiti, nego se više nijesmo mogli ni najaviti. Oni biraju ljude po prioritetima zdravlja, tako struka kaže”, objašnjava Lazović za Pobjedu.

Praktično od tada su pomorci prepušteni sami sebi i, dodaje sagovornik Pobjede, moraju da se snalaze i da sami traže laboratoriju u kojoj će obaviti testiranje.

Ističe daje sve bilo dobro dok je bila otvorena granica sa Hrvatskom i da je jedino bio sporan broj ljudi koje su tamo mogli primati za uzorkovanje.

foto EPA

“Naši pomorci su išli i u Bosnu i Hercegovinu, ali je problem, između ostalog, što im je pri povratku u Crnu Goru ponovo bio potreban test. Od zatvaranja hrvatske granice pojavila se firma “Marine Med Montenegro” koja radi uzorkovanje na PCR testu međugraničnom prostoru između Crne Gore i Hrvatske, kod Graničnog prijelaza Karasovići. Agencija ne preporučuje našim pomorcima da rade test u međugraničnom prostoru, jer nijesmo dobili ni od jedne institucije da je to zakonito, odnosno dogovoreno”, dodao je Lazović.

Cijena standardnog PCR testa koji radi “MarinMed“ je 350 eura, rezultati stižu za 48 sati, dok brzi test, koji je gotov za 26 sati, košta 400 eura.

Pomorcima nije jasno zašto se uzorak ne uzima u Kotoru, gdje ova firma, takođe, ima kancelarije, nego u međugraničnom prostoru između Crne Gore i Hrvatske.

Lazović kaže da imaju informaciju da se uzorkovanje obavlja radnim danima od 19 sati, ali i saznanja, ističe on, da cijene za uzorkovanje vikendom idu i do 450 eura.

Naglašava da smatraju da je to neprimjereno u ovakvoj situaciji, pogotovo, dodaje on, kada se uzme u obzir i da je Hrvatska u svim institucijama spustila cijene testova i do 60 odsto.

Udruženje je, navodi Lazović, pisalo i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, Institutu zajavno zdravlje, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Ministarstvu zdravlja, ali odgovora nema.

Jasno im je, kaže on, da država ima prioritete u epidemiološkom smislu, ali im nije jasno da nijesu mogli naći način da se odradi 20 do 25 uzoraka dnevno za crnogorske pomorce, što bi riješilo velike probleme i omogućilo im da putuju.

U firmi “Marin Med Montenegro” u Kotoru Pobjedi su kazali da oni ne rade testiranja, već njihova sestrinska firma iz Dubrovnika.

Pobjeda očekuje odgovore od NKT-a, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva saobraćaja na koji način će biti riješen problem sa kojim se suočavaju naši pomorci.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije