15 C
Kotor

Slušaj online radio

The Fjord naručio ekološki prihvatljiv turistički brod

the-fjords

Norveška prijevoznička tvrtka The Fjords DA potvrdila je da gradi sestrinski brod na diesel-električni plug-in hibridni pogon „Vision of the Fjords”, porinut 2016. godine.

Međutim, za razliku od svog prethodnika, ovaj 42-metarski brod od ugljičnih vlakana bit će na električni pogon u potpunosti ekološki prihvatljiv, navodi se u priopćenju tvrtke. Nazvan „Future of the Fjords”, novi brod planiran je za porinuće u travnju 2018. godine.

Brod, koji će koštati 144 milijuna NOK (17 milijuna dolara), trenutno je u izgradnji u specijaliziranom brodogradilištu Brødrene Aa, zadržava viziju Fjordovog dizajna i ekološki prihvatljivu gradnju, s trupom koji smanjuje utjecaj erozije obale.

Novi DNV GL-klase pogonit će dva 300kW elektromotora, omogućujući brzinu plovidbe od 16 čvorova. Uz promjene u pogonskom sustavu, „Future of the Fjords” se može pohvaliti nadograđenim IT sustavima.

Ukupno, Fjords upravlja sa sedam turističkih brodova u zapadnim norveškim fjordovima. Uz potporu tvrtki Fjord1 i Flåm AS, brodovlasnik je krenuo na program obnove flote kako bi osigurao brodove s minimalnim utjecajem na okoliš.

www.worldmaritimenews.com

Najčitanije