19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – 19. izdanje Žučenica festa, manifestacija posvećena autohtonoj, samonikloj travi

Manifestacija  “Žućenica Fest” okupila je veliki broj posjetilaca, kako građana Tivta, tako i turista, koji su imali pirlike da uživaju u bogatoj gastro ponudi…


Devetnaesto izdanje Žućenica fest-a u Tivtu održano je u subotu na gradskoj rivi Pine, čiji osnivač i organizator Organizacija žena Tivat, uz potporu Opštine Tivat i Turističke organizacije Tivat.

Najpoznatiju program ovog gastro festivala, “P(i)jat od žućenice” privukao je više hiljada posjetilaca, koji su bili u prilici degustirati brojne delicije od žućenice, uz čašu vina. Žućenica fest 2023. Zadržala je internacionalni karakter jer je i ove godine ućešće uzela grupa gastronoma iz poljskog grada Skočova.

U ime organizatora posjetioce je pozdravila predsjednica Organizacije žena Tivat, Blaženka Vučurović, feštu je otvorio prdsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

Žućenica fest 2023.

Gastro feštu uveličali su nastupom Glazbeno-prosvjetno društvo Tivat i poznata heregnovska grupa Exodus.

Manifestaciju su pomogli brojni sponzori i tivatski turistički privrednici.

“Žućenica samonikla trava, koja ima mnoge pozitivne efekte na zdravlje, a može se pripremati na razne načine. Žućenica se priprema na nekoliko starih, autoktonih načina, a to je  žućenica kuvana sa jajima, sirova sa krompirom, do novih moderno kreiranih načina spremanja…

Žućenica – foto Boka News

Ono što mi hoćemo je da sačuvamo tradiciju, i da se upustimo u kreativnost, da izmišljamo jela, i da pokažemo da ta samonikla trava može da zamijeni spanać ili blitvu… Raduje me i što su ovdje sa nama i restorateri i hotelijeri te što smo uspjeli da skrenemo njihovu pažnju na žućenicu kao nezaobilazan dio bokeljske i crnogorske kulinarske tradicije ”, poručila je  Vučurović.

Najčitanije