16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Apel vlasnicima kućnih ljubimaca

Kućni ljubimci – foto Boka News

U Tivtu je posljednjih sedmica zabilježen porast broja napuštenih i pasa lutalica, a zabilježen je i određeni broj incidenata, zbog kojih su građani zatražili medicinsku pomoć.

“U proteklih mjesec dana u porastu je broj pacijenata koji se javljaju Domu zdravlja zbog ugriza pasa”, upozorava dr Jelena Mršulja, epidemiolog u Domu zdravlja Tivat.

Opština Tivat i Sekretarijat za inspekcijske i komunalne poslove podsjećaju građane, u prvom redu vlasnike kućnih ljubimaca, na odredbe opštinske Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama.

“Psi se mogu izvoditi u šetnju na povocu koji odgvara veličini i snazi psa. Rase pasa koje se definišu kao “opasne” može izvoditi punoljetna osoba na povocu ne dužem od 1,5m i sa zaštitnom korpom”, navodi sekretarka Jelena Šćekić.

Nadležne službe evidentirale su problem vlasničkih i lutajućih pasa koji se slobodno kreću na potezu od Aerodroma do Ostrva cvijeća, u blizini kontejnerskih mjesta na Seljanovu, a incidenti su zabilježeni i u Velikom gradskom parku.

Službenici Sekretarijata u redovnom su kontaktu sa Azilom – skloništem za napuštene kućne ljubimce koji vrše poslove sakupljanja, prevoženja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca. Vlasnici pasa su dužni svaki nestanak ljubimca prijaviti Skloništu u roku od tri dana.

Iz Azila koji posluje pri Komunalnom preduzeću Kotor, a koji svojim djelovanjem pokriva opštine Tivat i Kotor ističu da se najveći broj prijava građana kada su u pitanju napušteni i psi lutalice, odnosi na lokaciju Gošići-Radovići-Krašići, te da zaposleni u skoloništu svakodnevno vrše obilazak opštine Tivat. Oni apeluju na vlasnike da čipuju i sterilišu svoje ljubimce.

Shodno Odluci o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, psi se mogu izvoditi na javnim i drugim površinama, isključujući dječja i sportska igrališta, uređene cvjećnjake i travnjake, pijace, groblja, šetališta.

“Vršićemo kontrole, sankcionisati nesavjesne vlasnike pasa, a propisane novčane kazne kreću se u rasponu od 50 do 500€. “ – naglašavaju iz opštinskog Sekretarijata.

Najčitanije