13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat dobio organizaciju Evropskog prvenstva 2021. u jedrenju za klasu Laser

EurILCA presedavajuci

Crna Gora i Tivat su na Generalnoj skupštini Evropske asocijacije za olimijsku klasu Laser (EurILCA), koja je održana u Varšavi proteklog vikenda, dobili organizaciju Evropskog prvenstva.

U konkurenciji Italije i Grčke, Crna Gora i Tivat su dobili 13 od 24 glasa, a smorta najboljih jedriličara Starog kontinenta do 21 godine, u olimpijskim klasama biće organizovano 2021. godine. Za pobjednička postolja na šampionatu Evrope, boriće se jedriličarke u klasi Laser Radial, odnosno jedriličari u klasi Laser Standard.

Precizan datum održavanja Evropskog prvenstva biće ustanovljen tokom proljeća kada će predstavnici EurILCA posjetiti Crnu Goru i Tivat, nakon čega će biti odlučeno da li će borbe za medalje početi 1. juna ili 20. avgusta 2021. godine.

Nema nikakve dileme da će organizacija Evropskog šampionata biti od ogromnog značaja kako za promociju i unapređenje jedrenja u Crnoj Gori, tako i za unapređenje i promociju Crne Gore kao turistike destinacije. Tivat i Crna Gora će naredne godine biti organizatori 52. Balkanskog prvenstva u jedrenju, što će biti istinski spektakl u zalivu i sjajna uvertira za Evropski šampionat koji slijedi

Regata „Dan Tivta“

Povodom oslobođenja grada Tivta, Jedriličarski klub Delfin je organizovao tradicionalnu regatu „Dan Tivta“, koja se održala proteklog vikenda. Na regati su učestvovali jedriličarai iz Boke. Regata je  imala i međunarodni karakter jer su učešće uzeli i reprezentativci Ukrajine koji se u Tivtu nalaze na pripemama.

Dan Tivta 2018.

Planirano je bilo da se jedri četiri regate. U subotu su vremenske prilike bile naklonjene organizatorima i jedrilčarima, pa se u svim klasama vodila velika borba po levantu jačine od šest od osam čvorova. U nedelju, nije bilo vjetra, a obilna kiša je spriječila jedriličare da izađu na more, pa su ostvareni rezultati od prvog dana, subote, bili i zvanični rezultati.

U klasi Optimist, dominirali su jedriličari kluba Delfin. Prvo mesto i zlatnu medalju je osvojio Pavle Musić, srebro je pripalo Viktoru Lesjaku, a bronza i treće mesto Marku Ljubojeviću. Isti je poredak i kada je riječ o jedriličarima do 12 godina. Što se jedriličarki tiče, najbolja je bila Romina Racković iz Jedriličarkog kluba Lahor iz Kotora, drugo mjesto i srebrnu medalju je osvojila Sofija Gluhova iz kluba Delfin, a  bronzana medalja je pripala Nini Strahinji iz kotorskog kluba Lahor.

U klasi Laser 4.7. prvo mesto i zlatnu medalju osvojio je Nikola Golubović iz JK Delfin. Ostala odličja su pripala sjajnim Ukrajincima. Juri Gumenko je osvojio srebro, a Jrgna Nikonova bronzanu medalju. U klasi Laser Radial slavio je Andri Kamenčuk iz Ukrajine, srebro je pripalo Madonič Oskaru takođe iz Ukrajine, a i bronzana medalja je pripala Ukrajincima, zahvaljujući Anastasiji Demehenko. U jakoj konkurenciji, Irina Kusovac je zauzela peto mesto, a bila je treća u konkurenciji jedriličarki.

U olimpijskoj klasi za jedriličare, klasi Laser Standard zlatnu medalju je osvojio aktuelni šampion Crne Gore i član Jedriličarskog kluba Delfin Ilija Marković. Ilija je obije regate završio kao prvoplasirani. Srebro je pripalo Radivoju Popoviću iz kotorskog kluba Lahor, dok je treće mesto i bronzanu medalju osvojio Miloš Tripović iz JK Delfin.

Nagrade najboljim jedriličarima regate biće uručene večeras, u ponedeljak 26. novembra, u Muzeju pomorskog nasleđa u Porto Montenegru kada će biti otvorena izložba „Navigare necesse est“ koja je posvećena istoriji sportskog jedrenja u Tivtu, sa fokusom na JK Delfin, koja traje već 70 godina. Izložbu će otvoriti gospodin Siniša Kusovac, predsjednik Opštine Tivat.  Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate događaj i uživate u dokumentarnoj postavci posvećenoj istoriji sportskog jedrenja u Tivtu i Crnoj Gori.

 

Najčitanije