19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat iz IPA fondova poboljšava energetsku efikasnost javnih objekata

Tivat – foto Milan Grbic

Radovi na rekonstrukciji mreže javne rasvjete i ugradnji solarnih kolektora za grijanje sanitarne vode na krovu sportske dvorane Župa u Tivtu, započeli su tokom vikenda.

Ovi poslovi izvode se u sklopu projekta “IRENE: Interregional Renewable & ENEergy efficiency network”, koji se realizuje u okviru programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. –2020.

“Vrijednost radova iznosi 133.957 eura, a planirana je zamjena 465 svetiljki na mreži javne rasvjete savremenim LED sistemima, čime će biti ostvaren pozitivan uticaj na životnu sredinu i značajne uštede u budžetu grada.”- saopšteno je juče iz Opštine Tivat.

U sklopu projekta IRENE, lokalna uprava Tivta radiće i na jačanju kapaciteta svog tima za energetsku efikasnost, kroz nabavku profesionalne opreme i sprovođenje obuke, a biće odrađeni i energetski pregledi svih zgrada u vlasništvu Opštine Tivat, kao i niz promotivno-edukativnih aktivnosti.

Cilj projekta IRENE je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode podsticanjem održive upotrebe prirodnih resursa u prekograničnim područjima, putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sistema upravljanja energijom, te podsticati energetsku efikasnost i upotrebu sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

solar

Projekat će trajati 30 mjeseci pod vođstvom partnera Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a pored Opštine Tivat, u projektu učestvuju Zadarska Županija, NVO Eko Centar Delfin, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar. Ukupna vrijednost projekta je oko 2.000.000€, od čega Opštini Tivat pripada 308.175 eura.

Izvor:S.L

Najčitanije