5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – izgorio katamaran

Katamaran gašenje

Dvanaest metara duga britanska jahta “Yulia” koja je uništena je u požaru koji je sinoć nešto prije 22 sata iz za sada neutvrđenih razloga izbio na tom brodu, jutros je potonula uz obalu marine Movida u Krtolima kod Tivta.

Požar na britanskom katamaranu izbio je iz za sada neutvrđenih razloga, a čuvarska služba marine u Krtolima nije ispoštovala preporuke koje su joj dali Lučka kapetanija Kotor i Uprava pomorske sigurnosti, pa je izgorjela jahta koja je očito imala i oštećenja u podvodnom dijelu trupa kroz koje je primala vodu, potonula jutros nešto poslije osam sati. To će u značajnoj mjeri iskomplikovati operaciju uklanjanja ostataka “Yulie” tim prije što u međuvremenu obezbjeđenje marine Movida nije obezbjedilo tehnička sredstva da se ispumpa oko 1.000 litara nafte koja se nalazi u rezervoarima uništene jahte.

Tankovi tokom požara na sreću, nisu eksplodirali, ali postoji mogućnost da su oštećeni i da nafta uskoro iz njih počne isticati u more.

Naš sagovornik koji je učestvovao u sinoćnjoj akciji gašenja “Yulie” i spašavanja ostalih jahti na vezu u marini na Obali Đuraševića, kazao je da je izostala adekvatna i pravovremena intervencija čuvatrske službe u toj marini. Požar na jahti tivatskoj Službi zaštite i spašavanja nisu prijavili čuvari, već mještani obližnjih kuća i vatrogasci su na lice mjesta stigli u momentu kada je vatra bila u već jako razbuktaloj fazi.

Izgorela jahta potonula

Ipak, zbog brze i požrtvovane intervencije vatrogasaca, požar se nije prenio na ostale brodove vezane u marini.

U akciji gašenja koja je potrajala skoro do tri sata ujutru učestvovalo je 35 pripadnika Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat i Dobrovoljno vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radovića sa sedam protiv požarnih vozila. Njima je pomoć pružila i ekipa Porto Montenegra sa gumenjakom sa koga je vatra na “Yuliji” gašena i sa mora. Zapaljeni broj plutajućom branom koja ne dozvoljava širenje nafte i ulja, okružila je ekipe Odreda pomočnih brodva Mornarice VCG i Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore koji su na lice mjesta izašli sa vozilima kao i specijalnim ekološkim brodom “EKO- 1” i baržom. Gorivo se srećom, tokom intervencije sinoć nije razlilo, ali jeste dio pjenila koje je korišteno u gašenju, pa se ono danas uklanja sa površine mora  u ovom dijelu Tivatskog zaliva.

Prema riječima komandira Slušbe zaštite i spašavanja Zorana Barbića, u izuzetno zahtjevnoj i rizičnoj intervenciji, na sreću, niko nije povrijeđen.

“Primjenjene su sve standardne operazivne procedure predviđene za ovakve slučajeve pa smo uspjei spasiti sve okolne brodove i štetu koja jeste velika, svesti na minimum. Na sreću nije došlo do eksplozije tankova sa gorivom”- kazao je Barbić dodajući da je i ovaj slučaj dokaz opravdanosti izgradnje posebnog vatrogasnog broda koji je Porto Montenegro naručio u tivatskom brodograduliptu “Navar” i koji će biti spreman za upotrebu u drugoj polovini ove godine.

Inače, na licu mjesta tokom trajanja intervencije bila je i ekipa Lučke kapetanije Kotor, a državi organi kontaktirali su vlasika uništene jahte i naložili mu da o svom trošku i uz adekvatne ekološke mjere ukloni ostatke broda. Uzroke požara koji je uništio britanski katamaran, utvrdiće istraga.

Izgorela jahta

Ovo nije prvi put da se u marini na Obali Đuraševiča dešavaju ovakve incidente situacije u kojima obezjeđenje i službenici tog nautičkog centra diskutabilno reaguju, pa će marina po svemu suzdeći, sada biti predmet pojačane pažnje Inspekcije sigurnosti plovidbe i Inspektorata za zaštitu od požara i eksplozija.

U toj marini je prilikom nevremena 29.decembra prošle godine mega jahta „Mona Liza“ duga 40 metara i teška preko 400 tona, pod naletima bure, pokidala vezove i počela udarati u obalu i okolne brodove. I tada je morala intervenisati SZS Tivta da spasi taj brod i okolna plovila.

Izvor:S. L.

Najčitanije