24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Kusovac ponovno skupštini predlaže gradnju „Sramotnice“

Tivat – Gradska riva Pine u centru Tivta

Nepunih pola godine nakon što je poništio prvobitni poziv za izbor partnera za zajedničku gradnju stambeno-poslovnog objekta na opštinskom placu u eksluzivnoj zoni centra grada jer navodno nije bilo zainteresovanih, predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac (DPS) ponovno je predložio da se ide u ovaj kontroverzni projekat.

Naime, na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta 24.aprila, naći će se Kusovčev novi predlog „Odluke o pokretanju postupka traženja   strateškog partnera  za gradnju  stambeno-poslovnog objekta na UP 134b u zahvatu DUP-a „Tivat-Centar“, po kojem Opština budućem partneru namjerava da ustupi svoj plac od 288 kvadrata što se nalazi odmah iza hotela „Pine“ na istoimenog gradskoj rivi u srcu centra Tivta, te investitora oslobodi obaveze plaćanja naknade za komunalije. Zauzvrat, Opština će u novoj zgradi spratnosti P+3+Pk maksimalne bruto građevinske površine 840 kvadrata, a koju će njen partner graditi o sopstvenom trošku, dobiti srazmjeran dio poslovnih i stambenih prostora. U predlogu Odluke sa kojom Kusovac ide pred lokalnu Skupštinu, nije navedeno kome će Opština potom dati ili prodati te stambene i poslovne prostore, ali je ranije ova lokacija u planovima lokalne DPS-SD-HGI uprave Tivta bila određena za riješavanje stambenih potreba rukovodilaca i lokalnih funkcionera u opštinskoj upravi.

Kada je u novembru prošle gdojne Kusovac tražio poništenje ranije Odluke o traženju  partnera za izgradnju ove zgrade koju je tivatska opoizicija već bila popularno prozvala “Sramotnicom”, a koju je prvobitno 2017. bila raspisala administracija prethodne gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS), Kusovac je naveo da se “predmetna lokacija može i treba valorizovati na cjelishodniji način“.

 „Stambena pitanja lokalnih funkcionera odnosno direktora javnih službi čiji je osnivač Opština treba riješavati u okviru objekata koji se planiraju graditi za potrebe rješavanja stambenih potreba službenika i namještenika  odnosno lica koja imenuju predsjednik Opštine i Skupština opštine ( na UP 59 i 24a u zahvatu DUP-a „Mažina“ i na UP 109 u zahvatu DUP-a „Radovići“.- stajalo je u obrazloženju tadašnje odluke o obustavljanju daljeg postupka za izbor partnera za gradnju „Sramotnice“.

Sada se izgradnja tog kontroverznog objekta opet aktuelizuje, a Kusovac planira da u dobijanje novih stanova i poslovnih prostora za Opštinu iza Pina, za koje zvanično ne zna kome su namijenjeni, uloži više stotina hokhjada eura vrijednu gradsku imovinu. Samo plac od 288 kvadrata procijenjen je naime, na 288 hiljada eura dok komunalije za tak objekat koštaju dodatnih preko 100 hiljada eura.

Opština Tivat inače, u proteklih je nekoliko godina već na sličan način „rasula“ više miliona eura iz svog budžeta, dajući placeve za gradnju stanova za lokalne funkcionere i činovnike, te zaposlene u lokalnih preduzećima i ustanovama, ali i bukvalno časteći svoje najviše funkciinere skoro pa poklonjenim kreditima za riješavanja stambenih puitanja i poboljašnje uslova stanovanja, a kakve nijedan drugi građanin ne može dobiti od bilo koje komercijalne banke.

Milionski vrijedna investicija Opštine u gradnju 144 stana solidarnosti na Seljanovu prije tri godine pretvorila se u skandal, jer su se ovdje mnogi opštinari „skućili“ po drugi,a  neki i po treći put. Najviši lokalni funkcioneri Tivta bili su spremni i za otvorene malverzacije sa opštinskom imovinom koja im je u vidu placeva ili bespovratnih kredita, data u nekoliko navrata da riješe pitanje svog krova nad glavom. Tako su svojevremeno gradonačelnik Kusovac i predsjednik lokalnog parlamenta Ivan Novosel (DPS)od Opštine dobili besplatne ili  placeve po simbolično niskim cijenama za gradnju kuća na Seljanovu, kao i vrlo povoljne – gotovo bespovratne kredite za riješavanje stambenog pitanja. Kusovac je svoj plac dobijen 1999. već 2003. preprodao trećem licu  za 40 puta veći iznos, u međuvremenu bio vlasnik ili suvlasnik tri stana koji su 2015. „isparili“ iz njegovog imovinksog kartona, da bi krajem 2017. kao zvanično „bekućnik“, on od Opštine dobio kredit za riješavanje stambenog pitanja od 52.000 eura, od čega će u narednih 20 godina u gradsku kasu vratiti samo 14.650 eura.

Novosel je pored placa, od Opštine do sada od 2001. do 2014. dobio čak četiri ultrapovoljna stambena kredita, u ukupnom iznosu od preko 55 hiljada eura. Pored toga i činjenice da se cijelo to vrijeme nalazio na odgovornim funcijama u lokalnoj upravi uključujući i gradonačelnilku (2014-16), on je opštinskim novcem na opštinskom placu gradio kuću preko gabarita koje mu je omogučavala građevinska dozvola. Bivši prvi čovjek Opštine Tivat Ivan Noviosel sada je jedan u nizu bespravnih graditelja koji su, iskoristivpi povoljnosti koje im je omogućila Vlada i Skuoština CG glasovima vladajuče koalicije, podnijeli zahtjev za legalizaciju svoje divlje gradnje.

I poredd ovakvih pojava i brojnih primjedbi građana tokom javne rasprave, Kusovčeva administracija odlučna je da nastavi rasipanje gradskih resursa na „kućenje“ radnika lokalne administracije. Naime, u novembru prošle godine usvojen je Strateški plan razvoja Opštine Tivat za period 2019-2022., u kome je uvršten i projekat „Izgradnja objekata za riješavanje stambenih potreba funkcionera i lokalnih službenika i namještenika“. Za to lokalna DPS-SD-HGI vlast namjerava da u naredne četiri godine potroši čak 3 miliona eura novca poreskih obveznika, višestruko više nego što će koštati izgradnja mnogih sada gradu nedostajućih i prijeko potrebnih infrastrukturnih objekata.

Izvor:S.L

Najčitanije