18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat: NP, BF I GB hoće na vanredne izbore, čekaju se SDP i opozicija

Tivat – foto Boka News

Šesnaest odbornika u Tivtu vladajuće koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Bošović-časno i odgovorno za bolji Tivat“, podnijelo je danas predsjedniku SO Tivat dr Andriji Petkoviću (BF) formalnu inicijativu za skraćenje mandata aktuelnom sazivu SO Tivat.

U inicijativi na kojoj su potpisi svih 13 odbornika NP, dva odbrnika BF i jedne odbornice liste GB, navodi se da se „skraćenje mandata ovom sazovu SO Tivat stvaraju uslovi za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora i rješavanje političkee krize u tom gradu“.

Kriza inače, traje od sepembra prošle godine kada je SDP koja je od izbora 30.avgusta 2020. do tada davala parlamentarnu podršku manjinskoj vlasti kolaicije NO-BF-GB, odlučila da joj bez detaljnijeg obrazloženja, uskrati podršku.

Opština Tivat – foto Boka News

Od tada SDP koja ima jednog odbornika u aktuelnom sazivu SO Tivat bojkotuje sjednice lokalnog parlamenta, a u bojkotu joj se odmah pridružilo i 15 odbornika opozicionih partija DPS, SD i HGI. Zbog toga tivatski parmanet nema kvorum za rad. Posljednja sjednica SO odžana još krajem juna prošle godine i a od spetembra do sada je propalo više pokušaja predsjednika SO Andrije Petkovića da održi 11.po redu redovnu sjednicu lokalnog parlamenta. U međuvremenu je i resorno Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija početkom januara, uputilo zvaničnu preporuku predsjedniku SO Tivat da u roku od 30 dana sxazove i održi sjednicu lokalne Skupštine, Ukoliko se to ne dogodi, Vlada Crne Gore bi mogla raspustiti SO Tivat i uvesti privremenu upravu nad tom Opštinom kojom bi do vanrednih lokalnih izbora, u tom slučaju upravljao tročlani Odbor povjerenika imenovan od strane Vlade.

Petković je inače, novi pokušaj održavanja sjednice zakazao za 10. febriar, a izvjesno je da će se inicijativa za skraćenje mandata koju je juče podbijelo 16 odbornika koalicije NP-BF-GB među kojim je i sam Petković, biti prva tačka dnevnog reda tog zasijedanja. Ukoliko međutim, SDP i opozicija ne dođe ni na tu sjednicu u četvrtak, vladakuća koalicija neće imati kvorum da je održi, a time ni da se izglasa skraćnje mandata kao uvod u vanredne lokalne izbore koje opozicija u Tivtu inače, zvanično traži već mjesecima.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije