25 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Održana Javna rasprava o nacrtu Odluke o radnom vremenu – dvokratno radno vrijeme za kladionice, kazina…

Sa javne rasprave

Sekretarijat za privredu je organizovanjem Centralne javne rasprave, lokalnoj javnosti predočio nacrt Odluke o radnom vremenu, akt kojim se reguliše radno vrijeme poslovnih objekata, privrednih društava i preduzetnika koji u Tivtu vrše poslove i nude usluge u okviru komunalnih djelatnosti, trgovine, ugostiteljstva, turizma, zanatstva, kulture i sporta, građevinarstva, igara na sreću i zabavnih igara.

Nacrt Odluke prisutnima je predstavio sekretar za privredu Vedran Božinović, koji je istakao da se nakon 15 godina, po prvi put ulazi u njenu značajniju izmjenu, imajući u vidu da je aktuelna Odluka o radnom vremenu donešena 2009. godine. „Namjera nam je bila prilagoditi ovu odluku aktuelnom trenutku. Isto tako, donošenjem ove odluke, pokušavamo da se izborimo sa negativnom pojavom sve većeg broja objekata u Tivtu, u kojima se priređuju igre na sreću.“

Nacrtom Odluke predviđeno je dvokratno radno vrijeme kazina, objekata u kojima se priređuju igre na sreću na automatima, objekata u kojima se priređuju lutrijske igre i kladioničke igre – i to od 8 – 12h i od 15 – do 19h.

„Naš je cilj zaštiti javni interes, a u ovom slučaju i interes djece, maloljetnika, koji su u velikoj mjeri izloženi ovim sadržajima“, poručio je predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, koji je prisustvovao Javnoj raspravi. „U neposrednoj blizini zgrade Opštine nalazi se 13 kladionica i kazina. Uvjeren sam da nema grada u Crnoj Gori u kojem na tako malom prostoru imate veći broj ovakvih objekata. Mi smo se obraćali nadležnima, više puta bez rezultata i jedino što možemo, kao lokalna uprava, jeste da utičemo na radno vrijeme objekata koji priređuju igre na sreću. Mi ne želimo da Tivat bude prepoznatljiv kao grad kocke i činićemo sve što je u našoj moći da se to ne desi“ – poručio je prvi čovjek Tivta, aktuelizujući problem da sve veći broj maloljetnika igra igre na sreću, posjećuje kaldionice i automat klubove.

Javnoj raspravi prisustvovali su pravni zastupnici priređivača igara na sreću, koji su dovodili u pitanje zakonitost i ustavnost ovakve odluke, te su, ukoliko ovakva Odluka bude donešena, najavili tužbe protiv Opštine. Tokom rasprave mogao se čuti predlog da se vrše svakodnevne kontrole rada kladionica i kockarnica, te da se vlasnici kažnjavaju u slučaju zatečenih nepravilnosti. Takođe, rečeno je da je prihod države od koncesija na igre na sreću na desetogodišnjem nivou oko 100 miliona eura, te da je u ovoj djelatnosti na nivou Crne Gore zaposleno 3000 radnika.

Predsjednik opštine poručio je da će Opština postupiti odgovorno te da neće ulaziti u rizik mogućih tužbi, da ne želi ugroziti povoljan biznis ambijent, ali da se ova oblast mora urediti i da će lokalna uprava insistirati na smanjenju broja objekata u kojima se priređuju igre na sreću.

Javnoj raspravi prisustvovali su i vlasnici autoservisa koji su sporili odredbu Nacrta Odluke kojom se uvodi dvokratno radno vrijeme za subjekte koji pružaju zanatske usluge a sredstvima za rad proizvode buku. Oni su ukazali na nemogućnost sprovođenja ove odredbe imajući u vidu sve manji broj radnika i opštu demotivisanost mladih da se bave ovom djelatnošću. Sve iznesene primjedbe će biti razmotrene.

Najčitanije