20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – potpisani ugovori o sufinansiranju projekata za izdavačku djelatnost

Potpisani ugovori o sufinansiranju projekata za izdavačku djelatnost

U Kabinetu predsjednika Opštine Tivat danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa realizatorima projekata koji su sredstva dobili na osnovu Odluke o sufinansiranju projekata za izdavačku djelatnost za 2020.godinu.

Za sufinansiranje projekata za izdavačku djelatnost Opština Tivat je ove godine obezbijedila sredstva u iznosu od 5.000 eura, u okviru čega su podržane tri monografske publikacije: “Tradicija maškaranja u Tivtu“ – NVU „Maškarada“, „Lica mog vremena“ – d.o.o. „Puzzle“ i „Da nam kolo ne zastane“ autora Predraga Šušića.

U obraćanju prisutnima predsjednik Opštine, dr Siniša Kusovac istakao je značaj izdavačke djelatnosti iz oblasti kulture, obzirom da je, kako kaže „bitna za svaku zajednicu, jer pisana riječ najbolje prezentuje kulturnu baštinu“. Predsjednik je dodao i da se izdavačka djelatnost mora njegovati i unaprijediti s obzirom na značajnu kulturnu baštinu Tivta.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, mr Dubravka Nikčević, se zahvalila Komisiji za raspodjelu sredstava za izdavačku djelatnost te istakla da je cilj donošenja Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za izdavačku djelatnost bio da se uredi oblast izdavaštva kako bi zahtjevi koji se tiču navedene oblasti imali svoju proceduru. Takođe je naglasila da u opštini Tivat ima izuzetnih potencijala kako kod pojedinaca, tako i institucija, u smislu sposobnosti i stručnosti pisanja kvalitetnih publikacija.

Pohvalivši lokalnu upravu, predsjednica Komisije, mr Jelena Božović, istakla je da „konkurs za izdavačku djelatnost predstavlja svojevrsno ohrabrenje za sve koji imaju šta da kažu o kulturi i tradiciji i to prenesu na papir, kako bi ostavili nama i budućim generacijama.“

Realizatori projekata, Lazar Božović – NVU „Maškarada“ i Predrag Šušić zahvalili su se na dodijeljenim sredstvima ističući da je na ovaj način lokalna uprava pružila podstrek za sve buduće kvalitetne projekte iz ove oblasti.

Tivat – foto Boka News

Tri publikacije koje su za sufinansiranje odabrane na konkursu, ispunjavale su kriterijume definisane Odlukom i javnim konkursom: umjetnički kvalitet i značaj za razvoj crnogorske i lokalne kulture; međunarodna afirmacija crnogorske kulture; publikacija od značaja za Tivat i Boku Kotorsku; kao i usklađenost predloženog iznosa sredstava sa planiranim aktivnostima projekta.

Prioritet za sufinansiranje imali su autori iz Tivta, odnosno autori čija je publikacija od značaja za Tivat i Boku Kotorsku.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije