25 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – prihvaćeno 36 zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata, cijeli posao ide vrlo sporo

Krašići – foto Boka News

Od ukupno 1.971 u zakonskom roku podnijetog zahtejva za legalizaciju bespravnih objekata u Tivtu, do kraja prošle godine prihvaćeno je njih 36, pa je izdato i toliko riješenja o legalizaciji. Po tom osnovu je od investitora tih objekata naplaćeno  93.614 eura naknade za uređenje građevinskog zemljišta – popularnih komunalija.

Ipak, proces legalizacije u Tivtu zastao je, kako se navodi u Izvještaju o stanju uređenja prostora za 2019. koji je usvojen na posljednoj sjednici lokalnog parlamneta, zbog toga što je  u međuvremenu Ustavni sud Crne Gore donio  Odluku kojom se ukida odredba člana 66. stav 3. Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Po nalaženju Ustavnog suda, zakonodavac njome nije propisao kriterijume na osnovu kojih će se izvršiti oslobađanje od plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, „čime se omogućava neprihvatljivo područje arbitrarnosti u postupanju nadležnog organa jedinice lokalne samouprave prilikom uređivanja tog pitanja.“ Budući da se i drugi propisi po kojima se obračunavaju istovjetna umanjenja komunalija i za legalizaciju bepsravnih objekata „naslanjaju“ na od Ustavnog suda ukinutu odredbu Zakona o uređenuu prostora i izgradnji objekata, to se odrazilo na značajno usporavanje procesa njihove naknadne legalizacije i u opštini Tivat. Uz to, kako piše u Izvještaju, problem je i nedovoljna kadrovska popunjenost Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Ooptine Tivat koji se bavi ovim poslom, kao i neposjedovanje adekvatnog programa – softvera za vođenje dokumentacione osnove u prostoru, koji bi pomogao u praćenju i sumiranju podataka značajnih za procedure koje slijede (orto foto snimak, lista bespravnih objekata).

Inače, pored 1.971 u zakonskom ruku podnešenog zajtjeva za legalizaciju, Opštini Tivat je mimo tog roka stigao još ukupno 141 zahtjev investotora i vlasnika na divlje građenih ili dograđivanih objekata, a koji sada žele da ih uvedu u zakonske tokove. Međutm, od ukupno 1.971 blagovremeno predatog zahtjeva, samo njih 43%, odnosno 843 zahtjeva bili su kompetirani sa stanovišta posjedovanja cjelokupne potrebne dokumentacije. Bez ikakve dokumentacije je predato 648 zahtjeva,  a sa potvrdom iz Katastra da je Elaborat izvedenog stanja predat na ovjeru ovom organu, predato je dodatnih 480 zahtjeva.

Krašići – foto Boka News

Prema evidenciji zahtjeva objavljenih na sajtu lokalne uprave, nelegalne objekte na području Opštine Tivat pored ostalih, podigli su i bivši gradonačelnik i aktuelni predsjednik lokalnog parlamenta u tom gradu Ivan Novosel (DPS), bivši gradonačelnik i aktuelni visoki funkcioner Ministarstva vanjskih poslova Dragan Kankaraš (DPS) nekolicina visokopozicioniranih službenika lokalne uprave, više odbornika, policijski, komunalni, pa čak i bivši građevinski inspektori, brojni istaknuti ovdašnji biznismeni, ugledni ljekari, umjetnici, sportisti, ali i bliski srodnici bivših čelnika Opštine…

Od ukupno blagovremeno podnijetih zahtjeva za legalizacuju najviše – njih 1.576, odnosi se na ozakonjenje na divlje sagrađenih ili dograđenih stanbenih objekata, za legalizaciju stambeno-poslovnih objekata je 69 zahtejva, poslovnih objekata 48, a za pomoćne i druge objekte je podnešeno 278 zahtejva.

Trideset i šest u međuvremenu prihvaćenih zahtejva za legalizaciju odnose se na 27 stambenih, 7 pomoćnih i po jedan stamneno-poslovni, odnosno poslovni objekat.

Obustavljeno je 12 postupaka, a donešeno je i ukupno 215 riješenja o prekidu postupka legalizacije. Od toga je u 196 slučajeva prekid na snazi do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore kojeg država tek treba da donese, pa se u tom slučajevima najmanje još dvije godine neće znati hoće li ti objekti moći da se uklope u plansku dokumnetaciji ili će se morati rušiti. Do usvajanja planskog dokumenta nižeg ranga od Plana generalne regukacije, prekinuto je 15 postupka za legalizaciju bespraavnih obkeata u Tivtu, a 4 zahtjeva prekinuta su do momenta riješavanja imovinsko-pravnih odnosa na tim parcelama i objektima.

Izvor:S.L

Najčitanije