17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Prinudni upravnici donose budžet za 2022.

Tivat – mikophotography montenegro

Odbor povjerenika Opštine Tivat danas će na prvoj svojoj radnoj sjednici, razmotriti predlog Odluke o budžetu tog grada za 2022.

Prema odluci koju je još u decembru prošle godine pripremila administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) i u koju su u mđeuvremneu inkorporirana i dva amandmana kako bi se budžet uskladio sa novim zakonskim rješenjima donešenim kroz program programom „Evropa sad“, u gradskoj kasi Tivta ove se godine očekuje ukupno 18.635.700 eura, što je za oko 1,7 miliona eura više nego što je iznosio budžet za 2021.

Usvajanje budžeta za 2022. godinu inače, opstruirala je tivatska opozicija jer su DPS, SDP, SD i HGI mjesecima bojkotovali rad lokalnog parlamenta i time ga ostavljali bez kvoruma za održavanje sjednica. Zbog toga što duže od šest mjeseci nije obavljao svoju funkciju, Vlada Crne Gore je 10.marta i raspustila dosadašnji saziv SO Tivat i imenovala petočlani Odbor povjerenika koji će do vanrednih izbora 5.juna i konstituisanja na njima izabranog novog saziva SO, vršiti funkciju lokalnog parlamenta. „Prinudni upravici“ tako će već danas razmatrati odluku o budžetu čije je donošenje mjesecima spriječavala opozicija, pa je grad Tivat bio doveden u situaciju da se Opština finansira po odlukama o privremenom finansiranju koje su dozvoljavale mjesečni utrošak novca iz gradske kase u visini od jedne dvanaestine ukupnog prošlogodišnjeg rashoda budžeta.

Sa sjednice Odbora povjerenika u Tivtu

Inače, izvornii prihodi ovogodišnjeg budžeta iznose 18.435.700 eura, od čega su 7,59 miliona eura prenijeta neutrošena sredstava iz prošle godine, prihod od poreza iznosi 7,2 miliona, a od naknadi 2,35 miliona eura. Takse i tzv.ostali prihodi kumulativno će u gradsku kasu Tivta ove godine donijeti 1,15 miliona eura, dok su donacije planirane na iznos od 140.000 eura. Planiran je budžetski deficit od 200.000 eura koji će se pokriti prodajom imovine Opštine, bez dodatnih zaduživanja.

Za tekuću potrošnju ove će godine iz budžeta Tivta otići 7,9 miliona eura (troškovi rada lokalne administracije i transferi lokalnim preduzećima, ustanovama, pojedincima, institucijama i NVO sektoru), na otpatu dugova i kreditnih obaveza iz ranijeg perioda biće utrošeno 867.500 eura, dok će za kapitalne izdatke biti izdvojeno nešto preko 9,7 miliona eura.

Zanimljivo je da su budžetom za ovu godinu predviđena izdvajanja za bruto zarade i ostala lična primanja zapolsenih u lokalnoj upravi na iznos od 3,17 miliona eura. To je za čak 16% manje nego u 2020. kada je Tivtom vladala koalicija DPS-SDE-HGI, a što je rezulat u međuvremenu sprovedene racionalizacije i smanjenja broja zaposlenih u Opštini koju je lani odradila aktuelna vlast građanskih listi NP-BF-GB. Isto tako, naknada za zimnicu radnicima lokalne uprave ove će godine biti za čak 40% manja nego lani što je takođe produkt smanjenja broja radnika, a za 70% u odniosu na lani smanjeni su i planirani izdaci za otpremnine jer je racionalizacija lokalne uprave već u najvećoj mjeri završena tokom prošle godine.

Izvor:S.L.

Najčitanije