30 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – u redovima lokalne vlasti traje „rat“ za Komunalno preduzeće, čistoća grada trpi

Tivat / foto Boka News

Tivat je ove sezone prljaviji nego što je to ikada bio u proteklih nekoliko godina, uključujući i lanjsku kada je koronakriza bila dodatni problem ovdašnjim komunalcima.

Lošiji efekti održavanja higijene javnih površina posebno su uočljivo u večernjim satima kada brojni turisti i šetači izađu na tivatske ulice i gradsku rivu, te se suoče sa najčešće neispražnjenim korpama za smeće,  i posebno vrlo prljavim kamenim površinama na gradskoj rivi i šetalištu Pine na koje čistilica Komunalnog preduzeća ove sezone izgleda, još nije svraćala.

Sve to održavava svojevrsnu neobjavljenu, ali prisutnu krizu koja se već mjesecima traje u tivatskom Komunalnom preduzeću. Firma koja je za vrijeme bivše DPS-SD-HGI vlasti „napunjena“ njenim  simpatiozerima i članovima do  nivoa da Komunalno trenutno ima čak 105 radnika, lani je bila suočena i sa dodatnim problemom besparice u gradskom budžetu zbog čega tokom 2020. nije dobila ni sva sredstva koja su joj budžetom bila opredijeljena za njen rad- posebno kada je u pitanju plaćanje usluga regionalne sanigtarne deponije Možura. Zbog smanjenja redovnih prihoda od građana i privrede uslijed prošlogodišnjih brojnih mjera zatvaranja države i prvrede, te loše turističke sezone, Komunalno je poslovnu 2020. okončalo sa gibitkom od 150.183 eura.

Krizu dodatno naglašava činjenica da odbornici vladajuće NP-BF-GB većine, na posljednjoj sjenici SO, nisu prihvatili ni finansijski, ni izvještaj o radu Komunalnog za 2020,. ali ni „Izvještaj o realizaciji lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom za teritoriju Opštine Tivat za 2020.godinu“ iako njega ne podnosi Komunalno, već nadležni opštinski Sekretarijat.

Poslovanje Komunalnog lani je obilježio i skandal sa nelegalnim deponovanjem oko 15 hiljada tona zemlje i građevinskog šuta od iskopa trase nedostajučeg dijela Regionalnog vodovoda kroz Tivat za spajanje opštine Herceg Novi na taj sistem. Sav taj materijal nezakonito je odložen na nekadašnjem poljoprovfrednom dobru Montepranzo-Bokaprodukt preko puta tivatskog aerodroma, pri čemu su kamioni i mehanizacija što je radila za kompaniju Regionalni vodovod, prolazili kroz rampu koja je pod kontrolom Komunalnog preduzeća Tivat što za svoje potrebe iznajmljuje dio prostora nekadašnjeg poljoprivrednog dobra. Uprkos najavama iz aktuelne lokalne vlasti Tivta koju čini koalicija građanskih listi NP-BF-GB da će odgovorni za nelegalno deponovanje građevinksog otpada i devastaciju poljoprovrednog zemljišta odgovarati za učinjeno, to se do danas nijue desilo, niti je Regionalni vodovod uklonio  građevinski šut koji je ovdje nelegalno odložio uz pomoć kadrova bivše tivatske DPS-SD-HGI vlasti i njihove tadašnje kontrole nad lokalnim Komunalnim preduzećem.

Nova lokalna vlast je do sada samo smijenila sada već bivši DPS-SD-HGI Odbor direktora Komunalnog i imenovala novi u kojem su njjeni predstavnici. Izvršnom direktoru te firme Vladu Đukiću (DPS) nova opštinska upravljačka garnitura nagovijestila je da više ne računa na njegove usluge. Ipak, od svog konstituisanja 16.oktobra prošle godine do danas, aktuelna tivatska NP-BF-GB lokalna vlast nije izabrala novog direktora Komunalnog preduzeća jer se, pram nezvaničnim saznanjima, nikako ne može postići saglasnost svih njenih aktera oko novog kadrovskog riješenja, ali i politike upravljanja tim za Opštinu Tivat, veoma značajnim preduzećem. Naime, na Komunalnom kao „svoj dio kolača“ u novoj vlasti posebno insistira ekipa iz bivšeg tivatskog DF-a koja je pred lokalne izbore u tom gradu što ih je njihova stranačka centrala bojkotovala, podnijela ostavke i na izbore izašla kao dio građanske koalicije „Narod Pobjeđuje“. Bivši tivatski DF-ovci odlučni su da preuzmu upravljanje Komunalnim preduzećem, ali i da ga koriste kao rezervoar za udomljavanje vlastitih simpatizera, što se nikako ne sviđa drugom dijelu koalicije „Narod Pobjeđuje“ koga čine kadrovi bivšeg odbora Demokrata u Tivtu i građanske liste „Tivatska Akcija“. Oni naime, žele radikalni diskontinuitet sa politikom partijskog zapošljavanja u Komunalnom koju je godinama ranije sprovodio DPS, a sada to pokušava da nastavi bivši tivatski DF. Zbog toga u redovima okosnice aktuelne tivatske vlasti – građanske koalicije „Narod Pobjeđuje“ već duže vrijeme traju trvenja. Do sada je otpalo nekoliko imena sa kojima se špekulisalo kao mogućim kandidatima za novog izvršnog direktora Komunalnog, a trenutno je navodno, u igri diplomirani pravnik Branislav Mirčić koji je svojevremeno, bio istaknuti član nekadašnjeg OO SNP-a u Tivtu. Uprkos zvaničnim proklamacijama da se neće služiti metodama svojih poraženih političkih protivnika iz DPS-a koje su za to žestoko kritikovali, ipak je bilo „udomljavanja“ i kadrova nove vlasti u Komunalnom, pa je tako odnedavno u toj firmi stalno zaposlenje na mjestu kontrolora rada službe komunalija, dobio nekadašnji predsjednik OO Nove u Tivtu, Savo Klakor koji je sada odbornik vladajuće NP.

ARSIĆ BESKOMPROMISAN DA ELIMINIŠE ZLOUPOTREBE I PARTIJSKA NAMJEŠTENJA U KOMUNALNOM

Vladimir Arsić  – foto Boka news

Jedan od najodlučnijih da iskorijeni zloupotrebe, nesavjestan rad i partijske namještenja u Komunalnom je potpredjseniki Opštine i nekadašnji čelnik OO Demokrata u Tivtu, a sada visoki fikcioner vladajuće NP, Vladimir Arsić.

On je u aktuelnoj lokalnoj vlasti resorno zadužen za fukcionisanj komunalnih djelatnosti, pa se fokusirao i na otklanjanje negativnosti uočenih u radu Komunalnog preduzeća. Koristeći svoja uspješna iskustva iz komunalnog preduzeća “Čistoća“ Herceg Novi kojim je rukovodio prije nego što je izabran za potpredsjednika Opštine Tivat, Arsić je prije nekoliko mjeseci insistirao na uvođenju GPS praćenja kretanja vozila Komunalnog preduzeća Tivat u kombinaciji sa posebnim sondama na rezervoarima za gorivo, a što je u vrlo kratrkom periodu rezultiralo smanjenjem troškova za utrošeno gorivo u toj firmi od čak 7.000 eura.

Najčitanije