14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – “Veliki Gradski Park kroz istoriju”

“Veliki Gradski Park kroz istoriju” nazive je izložbe fotografija koja će biti postavljena u galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu u utorak 14.aprila u 20 sati.

Izložbu realizuje NVO “Evropski dom Tivat” u okviru projekta odobrenog kroz Konkurs za finansiranje projekata nevladinih organizacija Opštine Tivat.

Tivatski Veliki gradski park je 1968. godine upisan u Registar zaštićenih objekata prirode SRCG rješenjem Republičkog Zavoda za zaštitu prirode1968. godine. Park se danas prostire na površini od 5,9 ha.

Ovaj park na nekadašnjim imanjima plemićkih porodica Radali i Luković, podignut je 1892 godine, po naredbi tadašnjeg komandanta Ratne mornarice Austro-Ugarske, admirala Maksimilijana Daublebskog fon Šterneka. On je želio da uredi najbližu okolinu nove vojno-pomorske baze, odnosno vojnog brodogradilišta Arsenal koji je u Tivtu, takođe po Šternekovoj naredbi, podignut krajem 19.vijeka i sa radom je počeo 1889 godine. Autsrougarski admiral je stoga, komandantima svih austrougarskih ratnih brodova koji su se sa dugih putovanja po svijetu vraćali u Boku, naredio da sa sobom donose primjerke biljaka karakterističnih za daleke zemlje koje su posjetili, a one su sađene u tadašnjem Marine–parku, kao se zvanično zvala ova velika botanička bašta.

Evropski dom Tivat/Europe House Tivat osnovan je 2000. godine. Od tada, kroz 15. godina postojanja, EDT je ostvario niz projekata različite tematike ali je cijelo vrijeme, posvećen Velikom gradskom parku u Tivtu. Sa ciljem skretanja pažnje javnosti na kulturno istorijski, botanički i ekolški značaj Velikog gradskog parka, kontinuirano realizuje projekte vezane za njega; projekte Evropskog doma Tivat je u pravilu podržavala Opština Tivat, aktivnosti Evropskog doma Tivat i Opštine Tivat na zaštiti Velikog gradskog parka se prepliću:

Park Tivat
Park Tivat

2000 – godine: EDT realizuje svoj prvi projekat ”Veliki gradski park-Zaboravljena ljepota” – izložba fotografija, brošura

2002 – godine Opština Tivat uz pomoć donacije USAIDa- izvršena je kompletna rekonstrukcija parkovskih staza, podzida, obmovljen urbani mobilijar i javna rasvjeta

EDT nekoliko godina obilježava Deveti maj, Dana Evrope- strani diplomate su poklanjali i sadili sadnice u Velikom Parku

2006. – godine Skupština Opštine Tivat je formirala Odbor za zaštitu Velikog gradskog parka

2007. – godine: EDT realizuje projekat ”Vaše stablo u našem parku” – velika akcija doniranja sadnica, štampaa brošura katalog biljnih vrsta Parka i reklamni poster

 EDT i Opština tivat niz godina obilježavaju Dan evropskih parkova, 24 maj

2014.- godine je izrađena Studija zaštite Velikog gradskog parka, Studiju je izradila Agencija za zaštitu životne sredine, a finansijska sredstva za realizaciju Studije obezbjeđuje Opština Tivat.

2015. – godine u januaru, Skupština opštine Tivat je donijela Odluku o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra Veliki gradski park u Tivtu; status zaštite: Spomenik prirode (nacionalna kategorizacija), III kategorija (IUCN klasifikacija).

 

Najčitanije