15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Vlada dala zeleno svjetlo, uskoro operativan kredit od tri miliona eura

MR 1 Krtoli – foto Opština Tivat

Vlada Crne Gore krajem prošle sedmice dala je saglasnost na dugoročno kreditno zaduživanje Opštine Tivat u iznosu od tri miliona eura. Ovome je prethodila odluka Skupštine opštine Tivat od 29. decembra, o dugoročnom zaduživanju, te mišljenja Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Opštini Tivat se, kako je juče precizirano iz lokalne uprave, odobrava zaduženje kod Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica, po kamatnoj stopi od 2,75%, plus šestomjesečni Euribor, sa rokom otplate od 72 mjeseca uključujući grejs period od 12 mjeseci, sa naknadom za odobrenje kredita od 0,10% od iznosa kredita.

“Konačno smo u prilici izmiriti sve obaveze iz prethodnog perioda i izaći iz začaranog kruga dugovanja, u koji nas je uvela prethodna opštinska DPS-SD-HGI administracija, a čije je djelovanje karakterisao krajnje nedomaćinski odnos prema budžetskim sredstvima i povjeriocima”- rekao je tim povodom  predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) i najavio za narednu sedmicu prve isplate povjeriocima.

Od ovog novca biće izmirena dugovanja građanima po osnovu sudskih troškova, a u vezi za eksproprijacijom zemljišta na kojem je 2016. godine izgrađen objekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor, na lokaciji Klačina u Krtolima. Ukupni iznos dugovanja po ovom osnovu je veći od 1,26 miliona eura.

“Opština Tivat će uz kreditno zaduženje nastaviti realizaciju kapitalnih projekata, koji su sastavni dio Strateškog plana razvoja opštine Tivat za period 2019-2022. godine. Lokalna uprava otpočinje izgradnju saobraćanijce MR2, vrijednu 1.150.000 eura. Podsjećamo da su sredstva u iznosu od nepunih million eura namijenjena za završetak ovog puta koji povezuje projekat Luštica Bay sa Jadranskom magistralom, nenamjenski utrošena od strane bivše gradske uprave tokom 2020. godine”-saopštili su iz Opštine.

Kako je najavljeno, dio kreditnih sredstava biće utrošen na realizaciju prve faze projekta Lungo Mare u Krašićima, kako bi se završila izgradnja šetališta dugog 420 metara. Biće izmireni troškovi izgradnje objekta u kojem je smještena JU “Dnevni centar za djecu i mlade da smetnjama i teškoćama u razvoju”, dio troškova izgradnje kružnog toka kod Gradiošnice, ali i druge preuzete obaveze iz prethodnog perioda.

“U posljednjem kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine sproveli smo brojne uštede i očekujem da ćemo obaveze po osnovu ovog kredita izmirivati bez problema”- naveo je gradonačelnik Komnenović.

Izvor:S.L.

Najčitanije