13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska koalicija DPS, SD, SDP, LP: Demonstracija sile i gaženje zakona na konstitutivnoj sjednici SO Tivat

PRAVA STVAR, Za Tivat svih nas Koalicija DPS, SD, SDP, LP

Umjesto da bude svečani trenutak, početak nove etape u razvoju višestranačkog političkog života u našem gradu, današnja konstitutivna sjednica SO Tivat je bila demonstracija sile grupe odbornika, koji su flagrantno i bezočno prekršili zakon, saopšeno je danas iz koalicija DPS, SD, SDP, LP.

Sve može stati u jednoj rečenici koja je izgovorena sa strane grupe odbornika koja je danas na nelegalan način izabrala predsjednika Skupštine opštine, koju citiramo “Nas je ovdje 17, idemo dalje”. Očigledno je da će tako i vladati.

Ako se po jutru dan poznaje, danas uspostavljena većina upravljaće Skupštinom opštine vođena tom rečenicom, a ne u skladu sa zakonima i Poslovnikom SO Tivat. Predsjedavajuća današnje sjednice, Milanka Brajković (DF), je pokazala poseban senzibilitet za demokratiju i parlamentarizam, samoinicijativno odlučujući u kom momentu je rasprava iscrpljena, po njenom nahođenju.

Posebno je za brigu i upozoravajuće za dalje funkcionisanje SO i pravni sistem što su u svemu tome imali asistenciju predsjednika i dijela članova Opštinske izborne komisije (koji su, uzgred, dobili mišljenje Državne izborne komisije) kao i prećutnu saglasnost skupštinske službe.

Danas nije bilo prostora za pravnu gimnastiku i tzv. “pravne praznine” jer je Zakon o izboru odbornika i poslanika  jasan, (čl. 101) koji jasno propisuje procedure verifikacije upražnjenog odborničkog mjesta. Doživjeli smo danas i pravnu “genijalnost” da je “odbornik” podnio ostavku i prije nego što je to postao (čl. 6, 7, 8 Poslovnika SO).

I na kraju Valtazar Bogišić: “Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi”, kaže se u saopštenju koalicija DPS, SD, SDP, LP – Tivat.

Najčitanije