14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska koalicija DPS-SD-SDP-LP: SDT da provjeri zakonitost “budžetskih malverzacija” aktuelne tivatske vlasti

Za Tivat svih nas

“Odgovor koalicije NP-DCG-ES-DSS treba ući u udžbenike, da bi se svima, na konkretnom primjeru, pokazalo kako opasno može biti, kada slučajnu priliku da rukovode gradom dobiju nekompetentni ljudi”, kaže se u saopštenju tivatske koalicije DPS-SD-SDP-LP.

Gospodo, kao glavni argument kojim želite opravdati nezakonitost u postupku, navodite da predsjednik Opštine ima pravo preusmjerenja sredstava između budžetskih jedinica. Mi to pravo, ni u prethodnom saopštenju, nijesmo sporili. Da vas podsjetimo, decidno smo naveli,

„U budžetu Opštine, na kontu transportna sredstva, planiran je trošak od 148.000 €. Kasnije svojom odlukom, predsjednik Opštine, u skladu sa svojom nadležnošću preusmjerio je sa drugog konta još 200.000 € na konto sredstva transporta“
i dodali,

„To preusmjerenje suštinski ništa ne znači, ali je vjerovatno napravljeno smišljeno da bi se prikrila kasnija nezakonita nabavka vozila za doo „Komunalno“. Zakonski, ta sredstva mogu se tošiti samo za budžetske jedinice Opštine, ali ne i za privredna društva – pa ni za doo“Komunalno“, bez odluke Odbora povjerenika. Dakle, sredstva budžeta Opštine mogla su biti transferisana doo „Komunalno“ samo u skladu sa Odlukom o budžetu. Odbor povjerenika je potvrdio da nije vršio nijednu izmjenu Odluke o budžetu Opštine Tivat.“

Prije nego što ste i pokušali da odgovorite bilo je ljekovito, da ste makar pročitali Zakon o privrednim društvima, Statute Opštine Tivat i doo „Komunalno“ Tivat, kao i Odluku o osnivanju doo „Komunalno“ Tivat. Da li predsjednik Opštine i svi vi skupa iz koalicije, uopšte znate razliku između budžetskih jedinica Opštine i d.o.o. „Komunalno“? Pa da vas naučimo, d.o.o.“Komunalno“ nije budžetska jedinica Opštine, već privredno društvo, kojem se mogu transferisati sredstva jedino u skladu sa Odlukom o budžetu.

Nijeste odgovorili, na nijedno ključno pitanje, koje vas optužuje za nezakonito postupanje. Znamo da vam je jako teško naći iole smisleno opravdanje, pa da ponovimo pitanja i pojednostavimo:

1. Odbor povjerenika usvojio je Odluku o budžetu Opštine Tivat za 2022.godinu kojom nije predviđena kupovina nijednog vozila za d.o.o.Komunalno. Ko je i kad donio izmjenu Odluku o budžetu, kojom bi bio ispunjen jedan od zakonskih uslova, za kupovinu kamiona? Da vam pomognemo, Odbor povjerenika, kao jedino nadležan, nije.

2. Odbor povjerenika usvojio je Odluku o donošenju Programa za obavljanja komunalnih djelatnosti doo „Komunalno“ Tivat sa Finansijskim planom za 2022.godinu. Finansijski plan ne predviđa nabavku bilo kakvih vozila, niti su za tu namjenu planirana sopstvena ili sredstva osnivača- Opštine. Ko je i kad donio izmjenu Finansijskog plana doo“Komunalno“, kojom bi bio ispunjen sledeći zakonski uslov, za kupovinu kamiona? Da vam pomognemo, Odbor povjerenika, kao jedino nadležan, nije.

3. Ko je i kad donio Odluku o povećanju osnovnog kapitala doo „Komunalno“? Da vam pomognemo, Odbor povjerenika kao jedino nadležan (shodno članu 275. stav 2. Zakona o privrednim društvima, članu 9 stav 2. Statuta doo“Komunalno“ Tivat i Odlukom o povećanju osnovnog kapitala Društva), nije.

Još malo besplatne edukacije za rukovodstvo Opštine, uostalom da ste nas pitali, mi bismo vam rado pomogli. Da bi postupak nabavke polovnih kamiona bio zakonit, trebalo je, da Odbor povjerenika:

1. Donese Odluku o povećanju kapitala doo „Komunalno“,
2. Donese Odluku o izmjeni Odluke o budžetu Opštine Tivat i
3. Donese Odluku o izmjeni Finansijskog plana za doo“Komunalno“.

Nažalost, predsjednik Opštine je preskočio sve zakonom propisane radnje, a vašim odgovorom samo je pojačana osnovanost sumnje da je u postupku nabavke polovnih kamiona za doo „Komunalno“, predsjednik Opštine Tivat suspendovao nadležnost Odbora povjerenika, čime je zloupotrijebio položaj i prekoračio službena ovlaštenja. Pozivamo i Odbor povjerenika, da razmotri kompletan postupak i preduzme mjere iz svoje nadležnosti.

Gospodo iz koalicije „Da zapečatimo“, ako vam je ovo odgovor koji ste pripremili za SDT ne piše vam se dobro, jer ste odgovorom priznali nezakonitost u postupanju. Ipak, savjetujemo vam da sačuvate ovo „znaveno“ saopštenje, jer vam možda može pomoći kao dokazni materijal da bi vam se neznanje računalo kao olakšavajuća okolnost.
Na kraju, još jednom upućujemo poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da hitno reaguje, kako bi se spriječila veća šteta po građane Tivta, kaže se u saopštenju tivatske koalicije DPS-SD-SDP-LP

Najčitanije