15.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska Skupština danas formalno razriješeva gradonačelnicu

Opština Tivat

Skupština Opštine Tivat danas će formalno donijeti odluku o prestanku mandata gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) koja je prošle nedjelje podnijela ostavku „iz ličnih i profesionalnih razloga“. Prethodno je OO DPS Tivta odlučio da inicira Matijevićkinu smjenu zbog njene navodne odgovornosti za loše rad lokalne uprave i nerealizaciju izbornog programa te partije u domenu investicija u komunalnu infrastrukturu.

Predsjednik tivatskog parlamenta Ivan Novosel (DPS) nakon odluke o prestanku mandata gradonačečlnice koja je prva, na dnevni red je stavio i odluke o prestanku mandata dvojice od tri potpredsjednika Opštine – Ilije Janovića (HGI) i Dejana Maslovara (SD). To je obrazloženo „silom zakona jer potpredsjednicima mandati traju koliko i predsjedniku Opštine“, a budući da je Matijevička „podnijela ostavku čime joj je prestao mandat, to su se u skladu sa prednje navedenim odredbama stekli uslovi za prestanak mandata potpredsjedniku Opštine po sili zakona“. Zanimljivo, nema ovakvog predloga odluke za trećeg potpredsjednika Opštine dr Sinišu Kusovca, već je Novosel na predlog odborničkog kluba DPS odlučio da u dnevni red današnje sjednice SO kao četvrtu, uvrsti „Odluku o davanju ovlašćenja potpredsjedniku Opštine“ kojom se Kusovcau povjerava da kao v.d, gradonačelnik vodi Tivat narednih 30 dana do izbora novog predsjednika Opštine.

DPS je za svoje tumačenje propisa da po sili zakona predstaje mandat dvojici potpredjsjendika iz redova koalicionih partnera, ali da se ta ista „sila zakona“ ne odnosi na njihovog potpredsjedika, kako nezvanično saznajemo, osim dijel opštinskih pravnika, dobio i od Uprave za kadrove, odnosno Zajednice Opština Crne Gore. Sa time se međutim, ne slaže dio iskusnih pravnika iz Opštine Tivat, kao ni dio koalicionih partnera najjače tivatske partije koji smatraju da u ovakvoj situaciji, Tivat nakon konstatacije predstanka mandata gradonačelnice, automatski ostaje i bez sva tri potpredsjednika, pa onda Kusovac ne može kao već bivši potpredsjednik dobiti v.d. gradonačelnička ovlašćenja. Stoga, smatraju oni, jedini logičan i levgitiman izlaz iz ovakve situacije može biti samo raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, što međutim DPS i SD i najveći dio HGI-ja, žele da izbjegnu. DPS sam sa svojih 17 odbornika ima natpolovičnu većinu u SO da donese bilo kakvu odluku koja njima odgovara, a SD je u svemu već prepoznao priliku da se „privremeno distancira“ od rada lokalne uprave u narednih 30 dana koliko je bude vodio Kusovac kao v.d. gradonačelnik. Ta partija računa da će nakon formalnog današnjeg razriješenja njihovog potpredsjednika Maslovara, SD imati argument za tivatsku javnost da oni, kao i HGI u neradnih mjesec dana nemaju nikakvo funkcionersko mjesto u tivatskoj izvršnoj vlasti, pa će svu odgovornost za pričinjavanje milionske štete gradu koja će se u međuvremenu desiti jer će Kusovac potpisati ugovor o otpisu potražuivanja Opštine od 5,6 miliona eura od Porto Montenegra, SD pokušati da izmjesti dalje od sebe. Iz te partije juče nisu željeli da zvanično komentaruišu ovakav scenario, ali su nezvanično potvrdili da će Kusovac potpisati sporni aranžamn sa Portom na koji potpis nije željela da stavi Matijevićka što je i dovelo dio njene smjene.

Sam Kusovac je u „nebranom grožđu“ jer mora potpisati ugovor na kome inzistira vrh DPS-a i sebe izložiti opasnosti da bude prvooptuženi u eventualnom procesu za nanaošenje višemilionske štete gradu, ako Specijalno državno tužilaštvo bude na taj način reagovalo na ovakav otpis komunalija za Porto koji nema uporište ni u jednom važećem crnogorskom zakonu. Istovremeno, Kusovac sa čijim načinom vođenja OO DPS Tivat i rezultatima lokalne uprave u kojoj je on bio potpredjsenik Opštine zadužen za investicije, vrh DPS nije ni najmanje zadovoljan, nema nikakvu garanciju da će se nakon isteka mjesec dana v.d. stanja, u punoj mjeri ustoličiti kao novi gradonačelnik Tivta, ali ni da će ga njegova partija zaštititi od eventualnog krivično-pravnog gonjenja od strane Tužilaštva.

Izvor:S.L

Najčitanije