15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska vlast, građani i veliki strani investitori traže hitnu reakciju države…

Kružni toka na MR2 saobraćajnici – Plavi horizonti – Luštica Bay

Tivatska vlast, građani i veliki strani investitori traže reakciju države u sanaciji posljedjica koje je ostavio nesavjesni izvođač radova na strateški važnoj saobraćanici


Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović uz podršku menadžmenta kompanija „Luštica Development“ i „Qatari Diar Hotel and Property Montenegro“ iz Tivta uputio je pisanu urgenciju predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću tražeći od njega da država preduzme mjere da se obezbijedi elementarna prohodnost i sigurnost za upotrebu raskopane drumske saobraćajnice koja povezuje Tivat sa kompleskom Luštica Bay, plažom Pržna (Plavi horiozont) i naseljem Radovići u Krtolima.

Ova saobraćajnica je u katastrofalom stanjuu već mjesecima, nakon što ju je prekopala građevinska kompnaija „Civil Engineer“ iz Podgorice, a sa kojom je nedavno Opština Tivat ka investitor, raksinula ugovor o izvođenju radova na gradnji nove MR2 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay u Krtolima. Sastavni dio 605 metara duge MR2 vrijedne 1,15 miliona eura  koja je počela da se gradi još 21.juna prople godine i trebalo je da bude završena najkasnije do 29.juna ove godine je raskrsnica koja spaja MR2 sa već ranije sagrađenom MR1 saobraćajnicom i postojećim putem Radovići-Pržna (Plavi horizont). Osim što MR2 ni izdalekia nije gotova, ova kružna raskrnsica  dočekala je špic ljetnje sezone u neprihvatljivom stanu – potpuno raskopana, neasfaltirana i bez u potpunosti postavljenih čak ni ivičnjaka i rigola, pa je jedini put prema jednoj od najvećih atrakcija Tivatske rivijere i najposjećenijih ovdašnjih plaža – Plavom horizontu, u neprihvatljivo lošem stanju, na zgražavanje kako turista, tako i domicilnog stanovništva.

Opština je zbog nepoštovanje obaveza o strane izvođača i drastičnog i neopravdanog kašnjenja radova te pokušaja „Civil Engineera“ da je bukvalno reketira tražeći da mu uplati 24% više sredstva u odnosu na prvobitno ugovorenu vrijednost posla, raskinula ugovor sa tom firmom, ali lokalnoj upravi Tivta aktuelna zakonska rješenja ne dozvoljavaju da odmah preuzme gradilište i uvede novog izvođača koji će kružni tok makar primarno asfaltirati da bi on bio prohodan i koliko-toliko bezbjedan za odvijanje saobraćaja. Zbog ovog ogromnog problema koji ih je snašao u špicu sezone, u nedjelju veće je  Radovićima održan zbor građana MZ Krtoli na kome su oni razgovarali sa gradskim čelnicima i dali punu podršku rukovodstvu Opštine da se obrati Vladiu i traži njeno hitno regaovanje u zaštiti javnog interesa – nesmetanog odvijanja turističke sezone u Tivtu, a kloju je ugrozio ovakav postupak „Civil Enginnera“. Stoga je gradonačelnik Komnenović danas uputio pisanu urgenciju premijeru Abazoviću koga je upoznao sa genezom problema i činjenicom da su grad Tivat, žitelji Krtola, ali i dva strateška strana investitora – Orascom na Luštici Bay i Qatari Diar na Plavom horizontu, dovedeni u poziciju da trpe veliku štetu zbog nesavjesnosti i neodgovornosti izvođača radova. Od premijera je traženo da Vlada u roku od pet dana preduzme mjere iz svoje nadleženosti da se otkloni problem koji se već drastično loše odražava na odvijanje turističke sezone u Tivtu i da zaštiti javni interes.

„Imajući u vidu ljetnji period i turistiku sezonu, potpuno je neprihvatlojivo da put do najpopularnije plaže u Tivtu „Plavi horizont“ bude neprohodan, a kamoli neobezbijeđen, sa kog razloga bi stavljanje u funkcionalnost saobraćajnice koja vodi do te plaže, primarno trebalo da bude i prioriter Qatari Diara, inače vlasnika tog dijela zemljišta u zaleđu plaže „Plavi horizont“  koji ima ugovor o 30-godipnjem zakupu plaže sa JP Morsko Dobro. Stoga vas molimo da urgentno, u roku od pet dana od prijema ove urgencije, preduzmete mjere iz vaše nadležnosti i o istima nas informišete, a sve u cilju dovođenja predmetne saobraćajnice u stanje funkcionalnosti, kako bi se ista privela barem za elementarnu namjenu za nesmetan tok saobraćaja, pogotovo jer je špic ljetnje sezone već u toku“- stoji u urgenciji Komnenovića upućenoj Abazoviću.

Gradonačelnik Tivta premijera podsjeća da je MR2 saobraćajnica zajedno sa spornim kružnim tokom, prioritet kako za Opštinu Tivat, tako i strateškog stranog investotora Luštica Development, ali i samu Vladu koja još 2019. prenijela namjenska sredstva bivšoj DPS-SD-HGI gradskoj upravi Tivta u visini od 902.217 eura da se izgradi ova saobraćajnica.

Uvala Pržno
Uvala Pržno

Komnenović je premijera upoznao da Opština i građani Krtola traže da se raskopani kružni tok pod hitno prekrije makar primarnim, tzv. nosećim slojem asfalta, „u cilju obezbjeđenja elemnatarne saobraćajne prohodnosti na ovoj dionici“ i ističe da je „Civil Engineer“ ostavio neobezbijeđeno i napuštno gradilište u stanju opasnom za sve koji tuda prolaze. Naglašava da je podgorička kompanija sa lica mjesta nije uklonila materijal, radna sredstva i oprmeu koju je koristila tokom radova, kao i da nije očistila i uredila okolinu gradilišta.

„Jasno je da izvođač radova ne samo da nije ispoštovao  ugovorene obaveze u smislu uređenja gradilišta nakon našuštanja istog, već je na predmetnom gradilištu izvršio iskope na par mjesta u vidu dubokih rupa i kanala koji posebno u noćnim uslovima, predstavljaju veliku opasnost za bezbjednost ulesnika u saobračaju. Na žalost, nedavno smo bili svjedoci i saobraćajne nezgode starnog džavljana-turiste, uzrokovane ovako neprihvatljivim stanjem na terenu“- stoji u dopisu gradonačelnika Tivta predsjedniku Vlade od koga Komnenović traži da država pod hitno zaštiti javni interes i sanira  stanje na napuštenom gradilištu ceste u Krtolima.

Izvor:S.L.

Najčitanije