23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski Centar za kulturu dobio novu direktoricu, imenovanje podržali svi predstavnici SDP-a u Savjetu te ustanove

CZK Tivat

Profesorica Dijana Sindik nova je v.d. direktorica JU Centar za kulturu Tivat – odlučio je sinoć većinom glasova, Savjet te javne ustanove čiji je osnivač Opština Tivat.

Sindik je završila Muzičku akademiju i do sada je radila kao profesorica u više muzičkih škola u Crnoj Gori i Hrvatskoj i svirala je u nekoliko simfonijskih orkestrara. Ona je na mjestu direktora CZK zamijenila profesora Nevena Staničića (Crnogorska) kojem je istekao direktorski mandatr i koji odlazi u penziju.

Imenovanje Dijane Sindik međutim, vrlo je zanimljivo sa političkog stanovišta jer je ona naime, kandidat Bokeškog Foruma – jedne od članica vladajuće koalicije građanskih listi u Tivtu, a za direktoricu CZK je kandidovana uz saglansot i ostale dvije članice te koalicije – liste Narod Pobjeđuje i liste „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“. Koalicija NP-BF-GB je u septembra propšle godinje izgubila natpolovičnu većinu u lokalnom parlamentu koju joj je do tada obezbjeđivao jedan odbornik SDP, jer je Socijaldemkratska partija odlukom svog Predsjedništva u Podgorici, tada zvanično povukla podršku koju je od lokalnih izbora 30.avgusta 2020. davala manjinskoj vlasti koalicije građanskih listi u Tivtu.

Sva tri predstavnika SDP u Savjetu JU CZK sinoć su međutim glasala su za imenovanje Sindik za dirktoricu, kao što je to uradiom i predstvnik BF Damir Nikolić. Jedini glas protiv došao je od Dragana Lakovića, predstavnika zaposlenih CZK u Savjetu te ustanove.

„Kada neko poput Dijane Sindik ima ovako impresivnu stručnu i radnu biografiju, normalno je da ćete ga podržati. Smatram da je ona odlično rješenje za novu direktoricu CZK, da će donijeti novu energiju i da će dostojno na tom mjestu zamijeniti Nevena Staničića, čovjeka koji je, nevezano za politiku, tokom svom radnog angažmana puno utradio za Tivat i maksimalnu afirmaciju i razvoj kulture u našem gradu. Žao mi je što on odlazi u penziju i za njega će uvijek biti mjesta da svojim stručnim savjetom podži rad CZK i u narednom periodu“- kazao je tim povodm predsjednik Savjeta JU CZK, Zlatko Vučinović (SDP), On nije želio da elaborira političke dimenzije glasanja predstavnika te partije u Savjetu CZK, za kadrovsko rješeje koje je ponudila koalicija građanskih listi kojoj je SDP prije  pet mjeseci, zvanično povukla svoju političku podršku.

Ovakav razvoj događaja na sjednici Savjeta CZK, nagovještava i da su ipak osnovane brojne nevanične informacije koje s proteklih mjeseci dolazile o sve dubljim neslaganjima u OO SDP Tivta zbog odluke da ta partija uskrati podršku aktuelnoj lokalnoj vlasti, a koju je tivatskom SDP-u, u septembru bukvalno nametnula stranačka centrala radi svojih „viših političkih interesa“ vezanih za tada aktuelne događaje oko ustoličenja mitropolita Jonanikija na Cetinju i skorih redovnih zbora u tom gradu.

Inače, predsjednik OO SDP Tivta i odbornik te partiuje u lokalnom parlamentu Aleksandar Đurović nije se u četvrtak pojavio na kolegijumu koji je sa predstavnicima parlamentarnih partija, održao predsednik Skupštine Optinje Tivat dr Andrija Petković (BF), a u vezi dogovora oko održavana sjendice lokalne Skupštine.

Na sastanak nisu došli ni predstavnici ostalih opozicionih partija: DPS, SD i HGI, pa je neizvjesno da li će se njihovi odborbnici uz Đuriovića pojaviti na sjednici SO koju je Petković zakazao za 10.februar. Ukoliko niko iz opozicije i SDP opet ne dođe na zasijedanje čemu te partije inače, pribjegavaju još od septembra prošle godine, SO opet neće imati kvorum i uslove za rad, pa će Vlada vjetrovatno morati da pokrene proceduru uvođenja tzv. privremenih mjera i imenovanja Odbora povjerenika koji bi Tivtom upravljao do vanrednih lokalnih izbora.

Koalicija građanskih listi NP-BF-GB, SDP-u i opoziciji je ponudila da se sjednica SO održi i da prva tačka dnevnog reda bude usvajanje odluke o skraćenju mandata aktuelnom sazivu Skupštine, štr bi bio uviod u raspisivanje vanrednih lokalnih izbora za maj mjesec, ali da parlament odmah potom, donese budžet Opštine za 2022. i još nekoliko odluka bitnih za nesmetano funkcionisnaje grada, a na koje se usvajanje čeka još od spetembra prošle godine kada je SDP zajedno sa opozicijom, blokirao parlamentarni život u Tivtu nastojeći da izazove političku krizu i vanredne izbore. SDP, DPS, SD i HGI su sve pojedinačno, inače do sada poslale signale da ne namjeravaju da prihvate takvu ponudu koalicije NP-BF-GB jer je za njihove stranačke interese bolje da Tivat u vanredne lokalne izbore uđe sa privremenom upravom i Odborom povjerenika na čelu grada,  a ne vlašću koalicije građanskih listi.

Izvor:S.L.

Najčitanije