8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski parlament u naelektrisanoj atmosferi usvojio budžet za 2019.

sa sjednice SO Tivat

Skupština Oppštine Tivat nakon tročasovne rasprave koja je na momente bila vrlo naelektrisana, usvojila je većinom glasova vladajuće koalicije DPS-SD-HGI, odluku o budžetu grada za 2019. godinu, u visini od 20,96 miliona eura.

Opozicija je žestoko kritikovala budžet i način na koji je on koncipiran, ističući da je nerealan, potrošački jer se previše novca baca na skupu i glomaznu lokalnu administraciju, a u kapitalnom budžetu i dogodine će biti niz projekata koji Opština obećava, ali ne uspijeva realizovati već godinama. Administraciji gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) zamjereno je da u najvećoj mjeri nije uvažila primjedbe sa javne rasprave, da uopšte ne konsultuje građane i mjesne zajenice prije koncipiranja nacrta budžeta, te da izbjegava zakonsku obavezu koju realizuju opštine Budva i Kotor gdje je na vlasti opozicija, da uz budžet pred odbornike odmah stavi i Program uređenja građevinskog zemljišta za narednu godinu.

Pitanje Miomira Abovića sekretarki za finansije Rajki Jovićević (DPS) gdje su i da li su u budžet za 2019., uračunata sredstva u iznosu 80 odsto zakupnine dijela Doma kulture Donja Lastva koju je nezakonito proteklih godina naplaćivala NVO Dux Croatorum što bepslatno koristi tu opštinsku imovinu, a za koju su gradski čelnici najavili da će je naknadno preuzeti od te NVO nakon što je Agencija za spriječavanje korpucije konstatovala nezakonitosti i povredu javnog interesa, reagovao je odnornik HGI Adrijan Vuksanovič koji je i predsjednik Dux Croatoruma.

Ne odgovarajući na konstataciju da su nezakonito prihodovali preko 15 hiljada eura preko bespletno im ustupljene opštinske imovine, Vuksanović je Aboviću poručio da ga „boli sve što smo postigli i uspjeli, a vi ste sterilni“. Predsjendik parlamenta Ivan Novosel (DPS) nije Aboviću dozvolio repliku, ali je ovaj ipak uzeo riječ, nakon čega je Vuksanović kazao da Abovića „niko bolje ne može poniziti od sebe samog“ i rekao da se „ja nikad ne bih ovdje pojavio da mi studentkinje kažu neke stvari koje su rekle profesoru Aboviću“. Uprkos tome i glasnim protestima opozicije da precizira na što misli, Vuksanović je prošao bez opomene, dok je Novosel kasnije zapisnički konstatovao opomenu koju je Aboviću izrekao kada je ovaj u polemici,  kazao da su „svinje bića vrijedna poštovanja u odnosu na neke ljude koji ovdje sjede“.

„Ovo je poltronski budžet jer su ga radili poltroni iz tivatske vlasti po željama svojih gospodara i voždova iz Podgorice, tako da od njega malo čupnuti mogu i mnogi mali poltrončiči iz tivatske uprave.“- kazao je Andrija Petković (BF) optužujući DPS-ovce da su „90-tih bili ratni, a sada su budžetski profiteri“, jer će ove godine neki od njih podijeliti 100 hiljada eura novca građana za „poboljašnje uslova stanovanja“, a „lani je dobitnik ove tombole bio i sam gradonačelnik Kusovac koji je dobio kredit od 52.000 eura“. On i Mirko Kovačević (TA), Kusovca su optužili da je bez obrazloženja ukinuo Komisiju za dijelu socijalne pomoći u kojoj su paritetno bili i predstavnici opozicije „jer on to sada želi da radi sam po svom nahođenju i da niko ne zna kako dijeli pomoć i kupuje glasove za DPS pred lokalne izbore na proljeće 2020.“

„Komisija nije bila u obavezi da se formira i to je bila samo dobra volja bivše gradonačelnice Snežane Matijević, ali to ne znači da je i moja. Tu nema dobre volje li ne, već zakon, a on kaže da komnisija nije potrebna.“- odgovorio je Kusovac koji se složio sa Kovačevićevom tvrdnjom da u Tivtu buja nelegalna gradnja i da Opština na tome gubi milione eura nenaplaćenih dadžbina. Istakao je da su već inicirali oštrije inspekcijske kontrole ,a  Aboviću koji mu je poručio da se treba stiditi zbog nezakonitog otpisa 5,6 miliona eura komunalija Porto Montenegru i „onoga što ste činili sa svojim stambenim kreditom“, Kusovac je odgovorio da je „bolje čitati knjigu nego slušati ispraznog čovjeka“. Gradonačelnik je međutim, odćutao pitanje Kovačevića da li je talno da su Opštini Tivat rzarobljena velika sredsta u Atlas banci i osjeća li odgovornost što su već dva građaina Tivta preminula ne dočekavši da im Opština ispoštuje njihova osnovna prava i riješi pitanje puta do njihovih nekretnina.

„Uopšte me ne interesuje vaše partijsko tužilaštvo i sudstvo koje kidnapuje poslanike i zatvara ih bez skidanja imuniteta. Vi ste najomrežaniji predsjednik Opštine koji se ikad pojavio u Tivtu.“- odgovorio je Abović na Kusovčevu konstataciju da je SDT ocijenilo da on nije povrijedio zakon poklanjajući 5,6 miliona eura novca građana Tivta Porto Montenegru.

NOVOSEL NE DA  PJESNIKE U SO

„Kada na ulici za nekim vikneš lopov, a taj se okrene, onda vjerovatno on i jeste lopov. Vi ste se samoi prepoznali.“- kazao je Andrija Petković koga su prethodno, iz klupa DPS često opominjali da ih „ne vrijeđa pominjući poltrone i profitere i gledajući u nas“.

Petković je sa govornice izrecitovao pjesmu „Svinja reformator“ čuvenog srpskog pjesnika Milorada Mitrovića, što je posebno uznemirili predsjednika parlamenta Novosela koji je odbborniku BF zabranio da u diskusiji o budžetu, pominje pjesnike i citira poetska djela.

MINISTARSTVA NE RADE SVOJ POSAO, KRTOLJANI ĆE JOŠ ČEKATI PARE

Zbog toga što do početka sjednice nisu dobili očekivana mišljenja i saglasnosti od Ministarstva održivog razboja i turizma na jedan novi DUP i jedan urbanistički projekat, odnosno Ministarstva finasija na odluke o zaradama lokalnih funkcionera i činovnika, te tačke morale su biti skinute sa adnevnog reda. Isto je „jer se nisu stekli formalno-pravni uslovi“, učinjeno sa ukupno devet odluka o sudskim poravnanjima sa mještanima Krtola, po kojima bi im Opština Tivat zbog uzurpacije privatne zemlje na Klačini gdje je napravljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, platila ukupno oko 1,3 miliona eura.

Izvor:S.L

Najčitanije