19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski Vodovod nabavlja najmodernije sonde za otkrivanje kvarova na mreži

vodovod

Preduzeće „Vodovod i kanaliazcija“ (ViK) prvo će u Crnoj Gori nabaviti i instalirati najmodernije autonomne sonde za detekciju kvarova na mreži, a kakve se koriste u nekim od gradova Zapadne Evrope.

U tu javnu nabavku ViK će uložiti 50 hiljada eura a tender za nabavku i sporuku ukupno 24 takozvana hidro korelaciona logera sa GPRS komunikacijom je već raspisan i traje do  3.aprila.

„Riječ je o najmodernijim autonomnim uređajima koji se instaliraju na pojedinim djelovima gradske vodovodne mreže  i preko šumova koji dopiru iz cijevi, otkrivaju eventualne probleme ili kvarove na mreži. Uređaji su opremljeni sopstvenim baterijama za napajanje i senzorskim sklopom sa integralnim akcelerometrom, kao i memorijom, lokalnom i GPRS komunikacijom koja omogućava frekvenciju prenosa podataka i audio zapisa jednom dnevno. Podatke je moguće pratiti i preko posebne web aplikacije, a zadani parametri na sodni se mogu mijenjati daljinskim puztem.“- kazao je „Vijetima“ direktor ViK-a Tivat Alen Krivokapić. On   je pojasnio da hidro korelacioni logeri „osluškuju“ protok vode i zbivanja u vodovodnim cijevima na određenim djelovima mreže u vrijeme kada su najmanje spoljne interference – obično između 2 do 3 sata ujutro i na osnovu eventualne razlike u šumovima i precizne GPS lokacije sonde koje automatski isporučuju u tehničku službu Vodovoda u 6 sati ujutro, operaterima i radnicima u ViK-u značajno pomažu pri otkrivanju i popravci kvarova i gubitaka na mreži.

„Prošle godine smo u septembru nabavili 10 sličnih mobilnih logera koje smo instalirali na određenim djelovima našeg sistema i oni su se odlično pokazali jer smo sa njima otkrili neke kvarove i gubitke za koje nismo  ni znali, pa smo već postigli efekat smanjenjega prosječnih gubitaka na mreži za dodatnih 5 do 6 posto u odnosu na dotadašnji rezultat.“- kazao je Krivokapić dodajući da ovakvu tehnologiju nema još niti jedno vodovodno preduzeće u Crnoj Gori.

Izvor:S.L

Najčitanije