21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatsko-kotorsko PPOV preradiće tri miliona kubika kanalizacionih voda u 2022.

PPOV Tivat i Kotor – foto S.L.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda opština Tivat i Kotor  (PPOV) ove će godine preraditi ukupno 3 miliona kubika kanalizacionih voda iz ta dva grada, odnosno u prosjeku oko 250.000 kubika mjesečno.

Od prečišćavanja te količine otpadnih voda očekuje se da će se generisati oko 1.200 tona osušenog kanalizacionog mulja kao nusprodukta rada postrojenja. Kanalizacioni mulj iz PPOV se inače, već nekoliko godina preko firme „Montelea“ iz Podgorice izvozi i odlaže u Albaniji.

Da bi se preradilo očekivanih 3 miliona kubika kanalizacionih voda, PPOV će utrošiti 12 tona polimera za separaciju, odnonso 120 tona kreča za stabilizaciju mulja.

PPOV na čijem je čelu v.d. izvršnmi direktor Miljan Marković (DF), namjerava da ove godine uloži ukupono 80.000 eura u investiciono održavanje postrojenja i opreme, od čega će jedna od većih investicija vrijedna 26.000 eura biti prenamjena kamiona u vlasništvzu te firme iz autopodizača u fekalnu cisternu. Uz to, na postrojenju se već odvijaju i brojni drugi radovi održavanja i tehnižčkih intervencija koje prethodna DPS uprava ove firme nije izvršila u periodu od 2016. godine kada je PPOV kapaciteta 72.500 ekvivalent.stanovbnika, na lokaciji Klačina u Krtolima kod Tivta, pušteno u rad.

PPOV planira da ove godine ostvari ukupan prihod od 722.620 eura, što je za loko petinu više nego lani. Od toga će PPOV-u za prečišćavanje kanalizacionih voda koje u postrojenje pristižu sa područja Opštine Kotor, kotorsko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ platiti 355.620 eura, dok će za iste usluge za tivatske otpadne vode „Vodovod i kanalizacija“ Tivat PPOV-u platiti 287.000 eura. Ova firma očlkujue i dotacije od lokalnih uprava dvaju gradova koji su njeni osnivači i to od Opštine Kotor 48.000, a od Opštine Tivat 32.000 eura.

PPOV postrojenje na Klačini u Krtolima kod Tivta

Što se rashoda tiče, oni su planitrani na ukuopnban iznos od 722.620 eura, što znači da će PPOV poslovati bez ostatka dobiti. Ta firma koje trenutno ima osam zaposlenih, će za zarade  i troškove naknada zarada svojih radnika utrošiti ukupno 197.958 eura što je za nepunu petinu više nego lani. Značajno će u odnosu na prošlu godinu, porasti troškovi proizvodnih usluga koje iznose 247.752 eura i više su nego duplo veći nego 2020. – prvenstveno zbog neoophodnih i neizbježnih remontata i servisiranja opreme koja nisu rađeni u proteklih pet godina.

Za četvrtinu veći nego lani biće i troškovi materijala koji će iznositi 209.200 eura, zbog većeg utroška vode prouzrokovanog remontima SBR bazena za prečišćavanje, većeg utroška električne energije, odnosno skupljih polimerab za sepraciju mulja. Zanimljivo je da je v.d. direktor PPOV-a Marković u svom progranmu rada za 2020. predvidio i da za četiri puta uveća troškove reprezentacije te firme koji će sa 600 eura iz prole godine, biti uvećani na 2.500 eura.

Izvor:S.L.

Najčitanije