21 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani do početka maja da kažu što misle o investicijama u gradu

Tivat- foto S.L.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović utvrdio je Nacrt Programa uređenja prostora Opštine Tivat za 2022. u vrijednosti od 7,16 miuliona eura,  a koji je danas stavljen na 15-dnevnu javnu raspravu što traje do 3.maja.

Inače, Program uređenja prostora bilo je neophodno usvojiti prije ili na samom početku tekuće godine. Međutim, s obzirom na sveukupnu situaciju u vezi nemogućnosti rada lokalnog parlamenta zbog uskraćivanja kvoruma od strane opozicionih partija DPS, SDP, SD i HGI, te stoga  i neusvajanja Odluke o Budžetu Opštine Tivat za 2022. godinu, izradi Programa uređenja prostopra se pristupilo tek u martu mjesecu, kada je Odbor povjerenika koji je postavljen da obavlja funkciju Skupštine Opštine, donio budžet grada za 2022.

U dokumnetu koja je stavljena na javnu rapstravu navodi se da će OpštinaTivat ove godine izdvojiti najmanje 1,22 miliona eura za eskpropijaciju privatne imovine građana neophodne za izgradnju nove ili proširenje postojeće javne infrastrukture i izgradnju novih javnih objekata. Tako se predviđa ekspropijacija zemljišta neophodnog za izgradnju 14 ulica u naseljima Gradiošnica, Župa, Češljar, Gornji Kalimanj, Donje Seljanovo i Mrčevac, od čega će najviše novca – 400.000 eura biti izdvojeno za ekpropijaciju zemljišta naophiodnog za izgradnju druge faze saobraćajnice na Donjem Seljanovu. Pored toga, planirano je da se i 200.000 eura izdvoji za ekspropijaciju zemkljišta potrebnog za kompletiranje urbanističke parcele na kojoj će se rekonstruisati i dograditi objekat područnog odjeljenja OŠ “Drago Milović” u Gradiošnici.

Opština će za izradu tehničke i druge dokumentacije za 15 različitih projekata i predstojećih  investicvija utrošiti ukupno 352.700 eura od čega će najviše novca – 120.000 eura koštati izrada tehničke dokumentacije za novi stambeno-poslovni kompleks na lokaciji Lukovića barake.

Program uređenja prostora za 2022. predviđa i ulaganja ukupno 4.269.220 eura u komunalno premanje građevinskog zemljišta kroz izgradnju dvije nove saobraćajnice u Krtolima odnosno na Župi (886.990 eura), rekonstrukciju postoječih saobraćajnica (404.000 eura), obnovu i modernizaciju postojeće, odnosno postavljenje nove saobraćajne signalizacije (97.350 eura), izgradnju novih javnih objekata (2.400.160 eura), rekonstrukciju postojelih objekata (280.720 eura), te izgradnju i rekonstrukcviju bujičnioh kanala (200.000 eura). U vodovodnu i kanalizacionu infragstrukturu planirana su ulaganja ukupne vrijendosti od 1,3 miliona, dok će se za uređenje pjašačkih staza izdvojiti 20.000 eura.

Izvor:S.L.

Najčitanije