14 C
Kotor

Slušaj online radio

TIVT(R)OVANJE

Tivat – mikophotography montenegro

Ma danu, moj dobri Bepo, kakvo je ovo vrijeme arivalo!! Nije ti ovo više oni Tivat, moj Bepo, ka’ smo ja i ti kao mladi počeli rabotat u Arsenao!! Onda si se mogo napit uveče na buće ili na trešetu i briškulu, zaspat pored puta i tu bi i osvanuo!! A sad možeš osvanut u Spuž kao pripadnik nekakvoga narko klana!! Evo čitam u đornal jučer i danas: zboru da i u Tivat ima nekakvizi narko klan. Neke momke su poslali u pržun e zbore da su, danu kako se ono reče, a e sa’ sa’ se śetijo: da su diblovali drogu!! Ma neka, neka, pušti đaola, ne treba o tome zborit, ne treba o tome zborit, eto im ga tamo, neka činu što gođ oće, ja ni luk jeo ni luk mirisao; ja sa’ evo ostarao, a nikad u životu nisa’ ni vidijo tu drogu. Ma isto mi ne da đao mira da ne lajem!!

Danu, vidiš li ti, moj Bepo, što čini ova naša lokalna vlas’? Njih niko ne šilje u pržun, a bogami što i kako činu, para mi da bi valjalo i to pod hitno!!

Evo danas je oni mali Stanković, svi zboru da je fin momak, podnijo ostavku na mjesto diretura autobusne stanice. Zboru da nije više mogo izdržat s ovijema njegovijema iz DPS-a pa ih je lijepo pozdravijo i zafalijo im se na dosadašnjoj suradnji. A još neđe prije njega to je bijo učinijo i oni diretur Komunalnoga, danu zaboravijo sa’ mu ime, e brao ti ga, Bepo, dobro si se śetijo, oni mali Lukšić, i za njega zboru da je fin momak. Ma danu, moj Bepo, para da niko ko je fin i od reda ne može dugo izdržat s ovijema iz ove lokalne uprave!! Danu, ma što je to?! Što zboriš, kako će i moć kad sve činu naopako? Ma bogami, u pravu si!! (Kate, skuva ni još jednu kafu. Ja ću sa dvije ožice cukara).

‘Esi li slušao ovu zadnju sjednicu ove naše Skupćine Općine? ‘Esi. Pa ‘esi li vidio, moj Bepo, što čini ovi naš poteštat? Za Gospu Blaženu, ma eli ta’ čovjek normalan?

Pitaju ga ovizi iz opozicije kako se mogo zadužit milijon i po eura bez ikakve Odluke, a on zbori da je to učinijo e on gradi kapitalne projekte po Tivtu. A što je to dosad izgradijo? Niđe ništa, nego samo što je one trotoare u jun preorao pa nismo imali đe odit!! Pa onome Belgijancu kondzulu daje milijon eura da kupi zemlju koja je već bila naša!!

Što zboriš, Bepo, nisa’ te dobro čuo? (Ebemu, morat ću ope’ poć kod doktora Mata u Kotor).  Da je Pornu oprostijo skoro šes’ milijona eura. Aaaa, ma to je bilo prije; muči, dobro je ako im ne oprosti još šes’ milijona dok je na mjesto poteštata!! Iskreno da ti rečem, meni para da su on i oni precjednik ove naše lokalne Skupćine malo maganjati. Što zboriš? Da i tebi para to isto. Može bit da nismo u pravu, ma sve što činu i kako činu pokaživa da je taman tako. Jes’, dobro zboriš: ma ko bi normalan puštio da mu država uzme onoliko zemlje kod Aerodruma?! A ovizi iz DPS-a su puštili pa se sad kolju oko toga sa ovijema iz SD-a, što su im tobože koalicijoni partneri. Hahahaha, što su zborili stari, jadna majko, crnijeh svatova: to su ti koalicijoni partneri i veliki prijatelji sve dok ih špag i interesi ne razdvoje. (Kate, ‘eli gotova više ta kafa?)

Što zboriš, Bepo, da si slušajući ovu zadnju sjednicu Skupćine Općine u jedan momenat zamalo umaro od smijeha? A danu zašto, bogati?

Ka’ si čuo da su se nekizi odbornici počeli raspravljat oće li ove spomen-biste Dragu Miloviću, Branku Briniću i Antu Staničiću bit na ćirilicu, latinicu ili i na ćirilicu i na latinicu!! E ma, Bepo, odma’ da ti rečem: ni ja se nisa’ čudu načudit mogo dok sa’ to slušao !! Ma danu,  o čemu oni diskutiraju, bi li to iko normalan činio!! Grad ni se zadužuje za milijone eura i mora vrćat milijonske kredite, a oni diskutiraju o ćirilici i latinici na spomen-biste!! Žao mi je što ja nisa’ odbornik e bi se javijo za riječ i reko im da da spomen-biste napišu glagoljicom i onijema egipackijema hijeroglifima, hahahaha. Jes’, u pravu si, moj Bepo; u tu raspravu se bijo umiješao i oni mali iz HGI-ja što su ga sa’ skoro imenovali za precjednika stranke i predložijo da se pokojno’ poetesi Maji Perfiljevoj dâ jedna ulica u Tivat. Ma deboto, lako mu je da to predlaže ka’ su on, njegova partida i njegovi koalicijoni partneri napravili kanalizaciju u Lastvu, popravili rivu u Lastvu i uredili oni pojas oko ljetnjega kina. Bistar momak, zboriš, ma za dobit koji glas na brzinu.

A e bo, slažem se, ma mi para da mu od toga ovi put nema ništa; dok mu Lastva onako lijepo miriše na fekalije, bolje mu je ope’ odit u Berane i u Andrijevicu da tamo traži glasove, hahahaha. Jedino fino što sa’ ja, dobri moj Bepo, čuo na ovu sjednicu je što je ona mala glamna administraturica Općine riješila sve slučajeve što su jo’ došli pod ruku!! Ja bi nju doveo i na mjesto poteštatice; ako ništa drugo, barem bi lijepo figurala na ove prijeme i svečane sjednice, a može bit da bi jo’ koji starteški insvetitor na tu ljepotu dao i povoljniji kredit nego ovome sad. Ma danu, evo je kafa!!

Puštimo, moj Bepo, više pulitiku; para mi da nema sreće od ovoga našega Tivta i tivtovanja i da je to sve više tivtrovanje, a sve manje tivtovanje. Nego reci ti meni: eli bijo koji brancin i orada juče kad si odio na ribanje?

/Prof. dr Miomir Abović/

Najčitanije