24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Herceg Novi kupila foto studio Laforest – buduća spomen kuća i izložbeni prostor

Laforest – kuća u HN foto Boka News

Turistička organizacija Herceg Novog  kupila je nekadašnji foto studio Laforest i planiraju  da tu osmisle spomen kuću i izložbeni prostor. Ugovor o kupovini vrijedan sto hiljada eura potpisali su nasljednici porodice Laforest  i  direktor TO Pavle Obradović.

Podsjetimo, krajem prošle godine SO Herceg Novi dala je saglasnost na finansijski plan i program rada TO za ovu godinu a u januaru ove godine  i Skupština organizacije na odluku o kreditnom zaduženju na 120.000 eura kojim bi realizovali taj posao. Međutim, kupovina je obavljena iz  sredstava TO, bez kreditnog zaduženja, jer je sa vlasnicima  postignut dogovor o isplati u ratama.

Po riječima potpredsjednika opštine Miloša Konjevića, namjera je da nekadašnji studio čuvene novske fotografske porodice bude spomen kuća u kojoj će se organizoavti izložbe fotografija iz bogatog fundusa koji je ostavljen.

Foto studio u Ulici Jova Dabovića otvoren je 1928. godine, a radio je do 1979. godine. Objekat, od 100 kvadrata,  je  zapušten  pa će za obnovu  i adaptaciju planiranu za period poslije sezone biti potrebno još  oko 40 hiljada  eura.

Prema riječima direktora  TO Pavla Obradovića grad će tako dobiti lijep izložbeni prostor u kome planiraju da dva puta mjesečno organizuju izložbe  fotografija, „presjek starog i novog Herceg Novog“, gdje će posjetioci moći da vide kako je grad izgledao nekada.

-Uloženi novac  vratićemo dijelom od prodaje ulaznica, jer kad sve bude gotovo, biće obogaćena i gradska turistička ponuda – rekao je Obradović.

Laforest

Porodica Laforest živjela je i stvarala u Herceg Novom i Kotoru. Franc Tiard de Laforest, njegov sin Feliks i Feliksovi potomci, tri kćerke, od kojih je jedna, Lidija, bila primijenjena umjetnica i fotograf, živjela i preminula u Zagrebu, ostavila je  kolekciju  od preko 40.000  fotografija, više hiljada negativa i video zapisa.

Feliks Laforest je za fotografiju 1932. godine  dobio  Gran Pri u Parizu. Na fotografijama koje je snimao zabilježeni su detalji iz života  Herceg Novog između dva rata.  Iz tog perioda su i njegove fotografije jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije  u šetnji hercegnovskom obalom. Fotografsko naslijeđe porodice Laforest povjereno je Novljaninu, takođe zaljubljeniku u fotografiju, Miodragu Gabu Golubinu.

Laforest studio -foto Boka News

U blizini ateljea bila je i  njihova porodična kuća u kojoj se danas nalazi TO Herceg Novi, čija odluka o kupovini kuće Laforesta svakako zaslužuje pohvalu, baš kao i istrajna želja da kuću prodaju samo ustanovi iz Herceg Novog.

Izvor:Radio HN

Najčitanije