22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat – 16.000 eura za valorizaciju kulturne baštine

Sa pressa

Direktorica Turistrilčke organizacije (TO) Tivat Gabrijela Glavočić danas je naprigodnoj ceremoniji u atrijumu srednjevjekkovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu, potpisala ugovore o realizaciji tri projekta valorizacije kulturne baštine na području te opštine.

Riječ je o zakonskoj obavezi TO koja mora da izvdoji 10 posto ukupnog prihoda od naplate boravišne takse i ciljano ih uloži u projekte koji afirmišu, obnavljaju ili štite lokalnu kulturnu baštinu, a konkurs za to iz sredstava prihodovanih 2016., TO je raspisala početkom ove godine. Komisija koju su pored Glavočićeve, činili i Dragan Laković isprred Centra za kulturu Tivat i Jelena Bošković iz JU „Muzej i galerija“, je za sva tri projekta prispjela na konkurs, odredila maksimalni broj bodova i odlučila da ih finansira sa ukupno skoro 16.000 eura.

Projekat terenskih istraživanja i izdavanja publikacije o ostacima antičkog rimskog vodovodnog sistema na lokalitetu Bačve kod tivatske Prevlake sa kojim je konkurisala JU „Muzej i galerija“ dobio je 5.262 eura, a projekat „Kulturna valorizacija i prezentacija lokaliteta Sveti Vid i Pasiglav“  koji će realizovati NVO “Djela, ne riječi“ dobio je  3.902 eura.

Najviše novca – ukupno 6.500 eura, opredijeljeno je za realizaciju projekta „Valorizacija spomen obilježja  u Tivtu u funkciji turističke ponude“ sa naglaskom na spomenike što se odnose na ljude i događaje iz vremena NOB-a. Taj projekat kandidovala je NVO „Montemisijia“. „Ovo je prva dodjela sredstava za projekte valorizacije i zaštite lokalne kulturne baštine koju realizujemo. To ne samo što je naša zakonska obaveza, već je to i naša iskrena želja da na ovaj način doprinesemo razvoju kulturnog turizma u Tivtu.

Prema podacima UNESCO-a, kulturni turizam je najbrže rastući segment ukupne turističke porivrede u svijetu, sa trenutnim tržišnim udjelom od 15% globalnog turističkog prometa.“- kazala je Glavočić, dodajući da realizacija odabranih projekata kreće već od utorka, a da će TO Tivat do kraja godine objaviti još jedan sličan kobnkurs za finansiranje aktivnosti usmjerenih na zaštitu, istraživanje i prezentaciju tivatske kulturno-istorijske baštine, iz sredstava prihodovanih od boravišne takse u 2017.

Izvor:S.L.

Najčitanije