23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat na vebinaru „Ruralni i kulturni turizam u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj“

Tivat panorama / Gornja Lastva – foto Roko Stjepčević

Vebinar na temu „Ruralni i kulturni turizam u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj“ u organizaciji kompanije Veselinov Tourism Consulting (VTC), održan je danas, u okviru koga su predstavljeni rezultati istoimene studije, čiji je autor Nikola Kovačević, konsultant za istraživanje tržišta i obradu podataka u agenciji Insight Out.

Pomenuta studija je za cilj imala procjenu potencijala ruralnog i kulturnog turizma u sve tri zemlje, unaprjeđenje buduće saradnje između Srbije, Hrvatske i Crne Gore i uspostavljanje balkansko-regionalne ponude za strane i domaće turiste.

Prema istraživanju 40% cjelokupnog evropskog turizma čine određeni oblici kulturnog turizma koji istovremeno prezentuju istorijske lokalitete, promovišu tradiciju i donose prihod malim preduzećima. Kulturni turizam predstavlja putovanje turista u cilju posjećivanja atrakcije destinacije kao što su umjetnički događaji, arheološki lokaliteti, muzeji, sajmovi i sl, ali podrazumijeva i upoznavanje života lokalnog stanovništva, lokalne gastronomije, posjetu selima i upoznavanje lokalnih tradicija.

Anton Gula Marković – izložba Gornja Lastva

Utvrđeno je da kulturni turizam snažno doprinosi razvoju lokalnih ekonomija, ali ono što je takođe neophodno istaći jeste da 90% kulturnih ruta u Evropi prolazi kroz ruralna područja. Zbog toga je korelacija između ruralnog i kulturnog toliko bitna za turističke organizacije i turističke agencije.

Kada je riječ o eko-turizmu, neophodno je predstaviti održive aspekte i kulturnog i seoskog turizma sa referencama na socio-kulturne, ekonomske i ekološki prihvatljive okolnosti.

Sprovedeno istraživanje pokazuje ključne asocijacije zajedničke za sve tri zemlje, a to su:

  • Odlična autentična hrana;
  • 2. Istorijska mjesta i kultura;
  • 3. Aktivnosti na otvorenom/spokojna i netaknuta priroda (i more i kopno) i
  • Ljubazni i gostoprimljivi ljudi.

54% ispitanika Crnu Goru povezuje sa ‘mirnom i netaknutom prirodom’, a na drugom mjestu je ‘odlična autentična hrana’ sa 42%. Komplet prvih 3 sa 34% je ‘ljubazni i gostoprimljivi ljudi’. Vrijedi pomenuti ‘Sportovi na vodi’ kao četvrtu asocijaciju sa 31%, s obzirom na to da je obala Jadranskog mora glavna turistička atrakcija ove destinacije. Na kraju, 41% ispitanika koji bi za svoje sljedeće putovanje izabrali ‘aktivnosti na otvorenom’, takođe bi izabrali Crnu Goru kao svoju sljedeću destinaciju, podaci su iz studije.

Vebinar, photo

Na pitanje šta će izbjegavati prilikom izbora destinacije na prva dva mjesta su nebezbjedne i destinacije koje se fokusiraju na masovnom turizmu, a na trećem mjestu je kliše turizam što znači da će turisti tražiti nove destinacije sa tradicionalnim i autentičnim proizvodima.

Direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević je uzela učešće u okviru drugog dijela vebinara, na panel diskusiji na temu: „Iskustvo turističkih organizacija iz regiona tokom 2020-e i planovi za predstojeću sezonu“. O pomenutoj temi govorili su i: Manuela Hrvatin – predstavnica Istra Inspirit i Miloš Rađen ispred Turističke organizacije Zapadne Srbije. Direktorica Banjević tokom panela govorila je o aktivnostima koje je TO Tivat sprovela u toku prethodne godine a tiče se održivog turističkog razvoja i planovima u narednom periodu naročito u dijelu uvezivanje kulturnog i ruralnog turizma na poluostrvu Luštica u saradnji sa TO Herceg Novi. Učesnici vebinara su bili predstavnici turističke privrede Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Najčitanije