11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Toplotni talas u Sredozemnom moru prijeti ekosistemima

More – Obala

Ekstremna vrućina proteklih nedelja uzrokovala je šumske požare i dovela do hiljada smrti duž Evrope, no visoke temperature ne štete samo životu na kopnu. Topliji zrak zajedno s promjenjivim morskim strujama i stabilnom površinom mora ugrijao je obalne mediteranske vode za nekoliko stepena iznad prosječne temperature koja iznosi između 24 i 26 stepena u ovo doba godine.

More između španskih Baleara i italijanske obale je 5 stepeni toplije nego u isto vrijeme prošle godine, objavila je španska meteorološka agencija AMET te upozorila da će temperature oko španske obale biti za 3 do 4 stepena više najmanje do sredine avgusta.

Vlasti u Cabo de Gati, na jugoistoku zemlje, izvijestile su kako je ondje u ponedeljak zabilježena najviša temperatura mora u posljednjih deset godina, 28 stepeni.

Morski toplotni talasi, mnogo manje istraženi nego oni kopneni, sve su češći zbog klimatskih promjena te stvaraju dodatni pritisak na ekosisteme već pogođene pretjeranim izlovom ribe i onečišćenjem plastikom.

Okeanolog Jean-Pierre Gattuso rekao je za Reuters da je temperatura mora u blizini francuskoga grada Nice 25. jula iznosila 29,2 stepena, što je za 3,5 stepena više nego istoga dana prošle godine.

– Ovo je apsolutni rekord od najmanje 1994., a vrlo vjerovatno i prije toga, izjavio je.

Okeani i mora su neka vrsta spužve za toplinu, objašnjava Gattuso. Morski toplotni talasi pogađali su Mediteran i od 2015. do 2019., dovodeći do nestanka morskog života, navodi studija španskog Instituta za pomorske nauke. No, upozorava Gattuso, ovaj put su duži i magnituda im je viša. Najavio je propadanje ekosistema u avgustu.

Izvor:HRT

Najčitanije