14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicija boćarske Olimpijade u Tivtu – više od igre

Tradicionalna 65. Boćarska olimpijada, počinje svečanim otvaranjem, večeras 23. jul, petak u Tivtu u 20 sati na zogu u Kalimanju. Domaćin ovogodišnje olimpijade je BK Češljar.

Interesantna sportska tradicionalna manifestacija koja se u Tivtu održava u ljetnjem periodu (jul/avgust) specifična je i zanimljiva zbog starih pravila igre pa samim tim predstavlja i turističku atrakciju.

Boćanje je u primorskim gradovima, a posebno u Tivtu, tradicionalni sport koji stremi sve većoj popularizaciji kao najstarija manifestacija koja se u ovom gradu održava.

Tradicija boćarske Olimpijade u Tivtu – više od igre

Po sjećanju Zvonka Krstovića, prijedlog da se poput Olimpijskih igara u Helsinkiju (Finska) organizuje i „Olimpijada” u Tivtu, ali samo za boćare, dao je Krsto Bošković. Protivnika zanimljivoj ideji nije bilo, pa se prva stranica istorije  “Boćarske olimpijade” ispisuje ovako:

Vrijeme odigravanja: 10. avgust 1952. godine,

Mjesto odigravanja: Đurđevo Brdo, zog Kopište,

Učesnici: Đurđevo Brdo, Kalimanj, Radoševići, Peani, Tripovići i „oficiri”, ekipa Doma Jugoslovenske narodne armije na Seljanovu.

Istorija boćarske Olimpijade u Tivtu

Olimpijsku zastavu podigli su Anto Sindik i Đuro Krstović. Prvu boću na utakmici kojom je otvorena „Olimpijada” (Đurđevo Brdo – Kalimanj /2:1/) bacio je Krsto Bošković. Pobjednik je bila ekipa Đurđevog Brda u sastavu: Krsto Bošković (vođa ekipe), Anton Rajčević, Tripo Krstović, Krsto Sindik, Đuro Krstović. Sudija je bio Toni Bencon.

Izuzimajući četiri preskočene godine na samom početku (1953, 1955, 1958, 1959 ) „Olimpijada” ima zadivljujući višedecenijski kontinuitet. 

Najčitanije