25.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalni ribari ponovo izvlače mreže, ali ribe ima vrlo malo

Nakon par mjeseci pauze, tradicionalna ribarska sezona nastavljena je juče, 18. avgust na Prčanju, gdje smo na posti kod OŠ „Ivo Visin“ prisustvovali izvlačenju mreže iz mora. Ribe je vrlo malo, tek par kašeta, u kojima najviše ima gavuna, nešto bukvica, a tu je i jedan gof, te zalutala sipa… Veliki trud i rad, velika ulaganja, a zarada, koja je minimalna, ne može da pokrije troškove održavanja barke, mreža, alata, goriva, dažbina, dozvola, poreza i organizovanja ribarske družine.

– Napravili smo pauzu od dva mjeseca, nismo izlazili sa mrežama zbog visokih temperatura vazduha i vode. Ni ribama ne prija ova vrućina, kažu ribari iz družine sa Mula, vidno nezadovoljni ulovom i neraspoloženi za priču.

Potsjećamo, ribe je u Bokokotorskom zalivu iz godine u godinu sve manje, naročito srdela, inćuna, gauna, pa i cipola, što potvrđuju i sportski i tradicionalni ribolovci, a i stručnjaci Instituta za biologiju mora. Sa druge strane, veliki je upliv invazivnih, divljih vrsta riba, koje se primjećuju u zalivu, poput strijelke, zubatice, ribe-lava itd… Ova pojava se objašnjava klimatskim promjenama, nekontrolisanim izlovljavanjem,  agresivnom gradnjom i nasipanjem mora, te nepovoljnim ekološkim uticajima velikog broja uplovljavanja megakruzera i ostalih plovila koja proizvode buku i vibracije u moru, što sve pogoršava uslove za život i razmnožavanje ribe u njihovim prirodnim staništima.

Marko Kise, predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na moru, ocjenjuje da ekspanzija turizma nepovoljno utiče na ribarstvo – iako institucije države deklarativno zalažu za očuvanje tradicionalnog ribarstva, praktično ne čine ništa  da očuvaju ribarske alate koji u Boki Kotorskoj datiraju iz XII vijeka, niti čuvaju tradicionalne ribarske poste koje potiču još iz vremena Austrougarske i sve su uredno zavedene u katastru.

/M.D.P./

Najčitanije