24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Traže nadoknadu, najavljuju protest za otvaranje Žičare

Traže nadoknadu, najavljuju protest za otvaranje Žičare
Mještani Duba

Mještani Duba reagovali  povodom nesprovođenja eksproprijacije zemljišta na trasi žičare Kotor-Lovćen, čiji su vlasnici


Grupa građana, mještana sela Dub, reagovala je povodom izjave Vladimira Jokića, predsjednika Opštine Kotor, a povodom izgradnje Žičare Dub-Lovćen (Kotor-Kuk). Traže nadoknadu za eksproprisano zemljište i najavljuju protest za otvaranje Žičare 13. jula, ukoliko Država do tada ne izmiri obaveze prema njima.

-Gradonačelnik se pohvalio brzinom realizacije projekta, što i jeste za pohvalu, ali je prećutao sramnu pozadinu u vezi eksproprijacije zamljišta. Krenulo se u izgradnju na „hajdučki način“, ne poštujući elementarna ljudska prava na svojinu, kao i na raspolaganje njome.

Žičara je trasirana preko privatnih parcela bez saglasnosti vlasnika, pri čemu nisu ispoštovani (stopirani su) važeći urbanističko-tehnički uslovi, kako bi se umanjila vrijednost zemljišta.

Obraćali smo se Vladi Crne Gore, Ministarstvu finansija i kapitalnih investicija, kao i opštinskim organima na čelu sa gospodinom Jokićem. Svi su se oglušili na naše molbe i zahtjeve  u vezi eksproprijacije zemljišta i izjasnili se da su „nenadležni“.

Pitamo ih: kako je moguće da se hvale projektima koji nijesu u njihovoj nadležnosti? Zašto postupaju selektivno na taj način što su pojedini vlasnici parcela u zoni žičare obeštećeni?

Vlasnici parcela koji se nalaze u zoni žičare: Nenad Milovac, Božidar Bujković, Vlado Jović, Stamena Kilibarda su jedinstvenog stava da bi bilo sramno za Grad Kotor i Državu Crnu Goru da se ovakav projekat realizuje na štetu njihovih građana.

Nadamo se da će državni organi na čelu sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, kao i gradonačelnik Jokić imati sluha za ovu situaciju i da će pitanje eksproprijacije riješiti do otvaranja Žičare.

Početna stanica Dub žičare Kotor Lovćen – foto Boka News

Bilo bi ponižavajuće otvoriti ovakav objekat uz proteste mještana Duba, čija su prava ugrožena – poručili su oštećeni građani, dodajući da i sami podržavaju izgradnju Žičare, ali uz poštovanje ljudskih prava.

Potsjećamo, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je juče za RTCG da je izgradnja žičare Kotor-Lovćen u završnoj fazi, kao i da bi njeno svečano otvaranje moglo da se desi i prije 13. jula kada je to prvobitno predviđeno.

-Taj projekat ostaće zapamćen kao najefikasnije realizovan od momenta kada su stvorene formalno-pravne pretpostavke i zato moji komplimenti koncesionaru i izvođačima koji su ‘zgazili’ te građevinske radove i veoma sam zadovoljan time-, kazao je Jokić u emisiji Dobro jutro Crna Goro. Žičara će biti dugačka 3.918 metara, kapaciteta 1.000 putnika po jednom satu i 40 gondola, dok će vrijeme putovanja biti 11 minuta.

 /M.D.Popović/

Najčitanije