4 C
Kotor

Slušaj online radio

Film “Anzulovići” – Uspomene na budvansku prošlost / Istorija života u Budvi

Film “Anzulovići” – Uspomene na budvansku prošlost

Turistička organizacija opštine Budva sinoć je u hotelu Avala organizovala projekciju dokumentarnog filma “Anzulovići”. Riječ je o autorskom projektu Slavena Vilusa i Tamare Liješević, a govori o starobudvanskoj porodici koja je u 20. vijeku živjela u Starom gradu.

“Ideja je stara nekih par godina. Odavno me interesuje ova tematika, želio sam da napravim nešto za moj grad i tako je došla ideja da se napravi film o 40 budvanskih porodica, ” navodi fotograf i snimatelj, Slaven Vilus.

Ističe da je ovo tek prva epizoda serijala “Dom moj od kamena na obali neumornog mora”, te da se proces snimanja nastavlja.

“Sad radimo dva snimanja sa porodicom Antonioli i porodicom Duletić, onda se selimo u Paštroviće, tamo ćemo da radimo Kažanegre i Kentere. Malo smo na planini, malo u Starom gradu, malo neki kontinentalni dio”.

Film “Anzulovići” – Uspomene na budvansku prošlost

Vilus priznaje da ovako veliki projekat nije moga da iznese sam, te mu je veliku podršku pružila ko-autorka, profesorica crnogorskog jezika i književnosti, Tamara Liješević.

“Sam moj ulazak u projekat je bio potpuno spontan. Nisam imala velika očekivanja. Međutim, kako se ideja razvijala, kako se snimanje nastavljalo, tek po gotovom proizvodu sam shvatila šta smo mi napravili, šta smo postigli i šta smo uspjeli da snimimo,” kaže Liješević.

Autori su inspiraciju za film pronašli u izložbi „Foto-hronika Marka Anzulovića Budva u osvit XX vijeka (1902-1938)“ priređivača Slobodana Boba Mitrovića, arhitekte, i Lazara Pejovića, prof. fotografije, a u produkciji XXXVI festivala „Grad teatar“. Mitrović, kao jedan od priređivača izložbe, ukazuje da ovaj projekat nije slučajnost.

Film “Anzulovići” – Uspomene na budvansku prošlost

“Ja se cijelog života bavim istraživanjem budvanskog života, ne budvanske službene, zvanične istorije, nego životne. Ljudske, životne priče me interesuju i posljednih 50 godina sam razgovarao sa starim Budvanima i dobijao razne informacije: kako je što nekada izgledalo, ko je gdje spavao kad je dolazio u Budvu, gdje je spavao Petar I, gdje je noćio car Franjo Josip… Dakle, projekat je plod mog permanentog bavljenja Budvom,” objašnjava Mitrović.

Da je zajednički trud da se oživi stara Budva uspio, pokazuju reakcije publike. Autori kažu da su Budvani jako zainteresovani da pogledaju film kako bi se prisjetili likova i situacija koje su obilježile njihov Stari grad. Najavljuju da će prirediti dodatne projekcije filma “Anzulovići”, ako za to bude postojao interes.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije