8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Traže optimalno rješenje za valorizaciju vrijednog zemljišnog kompleksa “Montepranzo-Bokaprodukt”

Foto Opština Tivat

Održan inicijalni sastanak predstavnika Opštine Tivat, Ministarstva finansija i AD “Montepranzo-Bokaprodukt”


Opština Tivat će sa Ministarstvom finansija, Odborom direktora AD “Montepranzo-Bokaprodukt”, te većinskim vlasnicima tog društva – Investiciono razvojnim fondom Crne Gore, Fondom PIO i Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, naći optimalno rješenje za valorizaciju zemljišnog kompleksa tog bivšeg poljoprivrednog dobra, zaključeno je na juče održanom sastanku u Tivtu. Dogovoreno je da se stvore svi neophodni uslovi u cilju realizacije budućih infrastrukturnih projekata, koji bi obezbijedili produžetak turističke sezone i dalji ekonomski razvoj Tivta i Boke.

IRF CG, Fond PIO i ZZZCG zajedno imaju 75% vlasničnog udjela u AD “Montenpranzo-Bokaprodukt”, a u čijem se vlasništvu nalaze značajni zemljišni kompleksi u neposrednoj blizini Aerodroma Tivat, u obuhvatu DUP-a Golf Ekonomija. Sastanak je održan kako bi se razmotrila rješenja i predstavile mogućnosti kompenzacije za regulisanje neizmirenih obaveza po osnovu poreza nepokretnosti prema Opštini Tivat, koje su dostigle iznos od 6.336,835,05 eura.

AD “Montepranzo-Bokaprodukt” je društvo osnovano za obavljanje djelatnosti mješovite poljoprivredne proizvodnje, a na osnovu javno dostupnih podataka od 2005. godine akumulira gubitke po osnovu poslovnih rashoda. Sa druge strane, Opština Tivat, površinski najmanja opština u Crnoj Gori, suočava se sa nedostatkom prostora i zaostacima u izgradnji nove infrastrukture koja bi pratila povećane investicije i nagli porast broja stanovnika. Zemljište u vlasništvu ovog društva predstavlja jedini veći zemljišni kompleks pogodan za izgradnju nedostajućih objekata od opšteg interesa, neophodnih za dalji razvoj opštine.

Sastanku ispred Opštine Tivat prisustvovali su predsjednik Opštine Željko Komnenović, potpredsjednici dr Andrija Petković i Jovan Brinić sa saradnicima, predsjednik Odbora direktora AD “Montepranzo-Bokaprodukt” Dejan Kandić, te u ime većinskih vlasnika tog društva predsjednik Odbora direktora IRF Velizar Kaluđerović, v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić i predstavnik ZZZCG Milutin Vučinić. Ispred Ministarstva finansija sastanku su prisustvovali generalna direktorica Direktorata za imovinsko pravne poslove Milena Živanović i generalni direktor Direktorata za centralnu harmonizaciju i razvoj unutrašnjih kontrola Minas Trubljanin.

Najčitanije